6 Ιούλιος 2013, 14:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:24

Η ΑΕΚ στο ποντιακό χωριό Νέα Σινώπη Πρέβεζας

  • Η ΑΕΚ στο ποντιακό χωριό Νέα Σινώπη Πρέβεζας

Με  25 αστέρια η αποστολή των βετεράνων της ΑΕΚ, βρίσκεται στην γραφική και ΑΕΚοκρατούμενη Νέα Σινώπη Πρέβεζας, ένα από τα ποντιακά χωριά του Δήμου Ζαλόγγου.

Θα παίξει με τους παλαίμαχους της τοπικής Θύελλας, το Σάββατο, ενώ  το πρωί της Κυριακής 7 Ιουλίου, θα εγκαινιαστούν με πανηγυρικό τρόπο τα Γραφεία του τοπικού Συνδέσμου Φιλάθλων ΑΕΚ.

Η Νέα Σινώπη, και η Νέα Σαμψούντα αποτελούν μαζί με τον Αρχάγγελο τα τρία ποντιακά χωριά του Δήμου Ζαλόγγου. Οι κάτοικοί τους προέρχονται από τη Μικρά Ασία και διατηρούν τα δικά τους ήθη και έθιμα. Η Νέα Σινώπη στην τελευταία απογραφή είχε 693 κατοίκους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως σε πολιτιστικό επίπεδο με τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο «Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ», που ιδρύθηκε το 1981 και έχει να αναδείξει σπουδαία πολιτιστική δράση. Η Νέα Σινώπη, δημιουργήθηκε από Πόντιους Πρόσφυγες το 1924.

Η καταγωγή των περισσότερων από τις 50 με 60 οικογένειες που ήρθαν τότε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό ήταν από την Νέα Σινώπη του Πόντου και τα περίχωρά της και από το Πουλατζάκ. Αποτελεί ένα από τα τέσσερα χωριά (μαζί με την Νέα Σαμψούντα, την Κερασούντα και τον Αρχάγγελο) Ποντίων Προσφύγων που ιδρύθηκαν την περίοδο εκείνη στο νομό Πρέβεζας. 

Ο Κώστας Νεστορίδης, που θα είναι από τα τιμώμενα πρόσωπα, επιστρέφει μετά από 71 χρόνια στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας

Είναι από τις συμπτώσεις της μοίρας, που σε κάνουν να απορείς! Και όμως ο τεράστιος Κώστας Νεστορίδης, ο επιθετικός-μύθος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου, έπαιξε μπάλα στη Νέα Σινώπη Πρέβεζας ή για την ακρίβεια στα λιβάδια της, όταν ήταν μικρός.

Οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει να τιμήσουν επτά αστέρες της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας. Η αρχή θα γίνει με τον Κώστα Νεστορίδη. Θα ακολουθήσουν οι Στέλιος Σεραφείδης, Μίμης Παπαϊωάννου, Γιώργος Καραφέσκος, Χρήστος Αρδίζογλου. Και οι βραβεύσεις θα ολοκληρωθούν με τον Μιχάλη Σιμιγδαλά, που δεν επιθυμούσε να τιμηθεί ιδιαιτέρως, αλλά ο κ. Χρήστος Τερζόγλου, επέμενε να τιμηθεί για την δουλειά που προσφέρει στους παλαιμάχους, αλλά και τη σημαντική συμβολή του, για να γίνει ο αγώνας.

Και τέλος θα τιμηθεί ο Λάμπρος Γεωργιάδης, που έχει δοξάσει τον Νομό Πρεβέζης με την προσφορά του στην ΑΕΚ και η καταγωγή του είναι από τη Νέα Σαμψούντα, που βρίσκεται 500 μέτρα από τη Νέα Σινώπη 

Πηγή: aek365.com