7 Μάιος 2015, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάιος 2015, 20:59

Την Παρασκευή θα διαλυθεί στην ατμόσφαιρα το ρωσικό διαστημικό σκάφος

  • Την Παρασκευή θα διαλυθεί στην ατμόσφαιρα το ρωσικό διαστημικό σκάφος

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Progress το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο διάστημα αφότου οι ελεγκτές των ρωσικών διαστημικών αρχών έχασαν τον έλεγχό του πριν από μια εβδομάδα, αναμένεται να διαλυθεί εισερχόμενο στην ατμόσφαιρα την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το διαστημόπλοιο θα αποσυντεθεί μεταξύ 01:23 και 21:55 ώρα Μόσχας, δηλαδή μεταξύ 02:23 και 22:55 ώρα Ελλάδας.

«Το διαστημόπλοιο θα διαλυθεί εντελώς διασχίζοντας τα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, και μόνο μερικά μικρά κομμάτια θα φθάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη», τονίστηκε χαρακτηριστικά από τη διαστημική υπηρεσία.

Το Progress μερικές ώρες μετά την εκτόξευσή του, στις 28 Απριλίου, δεν απάντησε στους Ρώσους μηχανικούς και άρχισε να παρουσιάζει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Ερευνητική επιτροπή έχει αναλάβει να διαπιστώσει τις συνθήκες του ατυχήματος, ενώ η απώλεια του διαστημικού σκάφους θα κοστίσει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Τρία ή τέσσερα διαστημικά σκάφη Progress αποστέλλονται κάθε χρόνο στο διάστημα μεταφέροντας υλικό και άλλα είδη απαραίτητα για τη ζωή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μετά την αποστολή τους επιστρέφουν και διαλύονται στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το πλήρωμα του ΔΔΣ έχει εφεδρείες για μήνες, παρ' όλα αυτά ένα σκάφος ανεφοδιασμού Dragon, της αμερικανικής εταιρίας SpaceX, αναμένεται να το εφοδιάσει στις 19 Ιουνίου.

Δείτε ΕΔΩ βίντεο από την οθόνη ελέγχου του διαστημικού σταθμού στις 29/4/15.