6 Μάιος 2015, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάιος 2015, 10:21

Πώς θα τιμηθεί στις ΗΠΑ η Γενοκτονία των Ποντίων

  • Πώς θα τιμηθεί στις ΗΠΑ η Γενοκτονία των Ποντίων

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά οι Έλληνες ομογενείς και οι φιλέλληνες της Νέας Υόρκης θα τιμήσουν τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά θα κορυφώσει τις εκδηλώσεις που ετοιμάζει στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Η ελληνική και η ποντιακή σημαία θα κυματίζουν στο πάρκο Bowling Green, στο κέντρο του Μανχάταν, και θα υπενθυμίζουν σε όλους ότι οι Πόντιοι της διασποράς συνεχίζουν τον «αγώνα του χρέους και της δικαίωσης».

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων θα ανοίξει το απόγευμα της 16ης Μαΐου, όταν θα τελεστεί μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στο παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά, στη Ν. Υόρκη. Επίσης, στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, το πρωί της 17ης Μαΐου θα τελεστεί μνημόσυνο στους ιερούς ναούς Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, και στον Άγιο Γεώργιο στο Νόργουοκ, από τους τοπικούς φορείς Σύλλογος Ποντίων Ν. Υόρκης «Κομνηνοί» και Σύλλογος Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ αντίστοιχα.


Ο Άγιος Γεώργιος στο Νόργουοκ

Την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 8 το βράδυ στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με θέμα: «Η ομογένεια πιστή στο χρέος της, δεν ξεχνά». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και πολιτικοί που έχουν πάρει θέση υπέρ των εθνικών ζητημάτων της ομογένειας.

Επίσης, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά συνδιοργανώνει ένα μεγάλο ακαδημαϊκό-επιστημονικό συνέδριο στις 21 και 22 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Οι επιστημονικοί φορείς-συνδιοργανωτές είναι το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου (AMPHRC), το Ινστιτούτο Zoryan με έδρα το Τορόντο και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Graduate Center, City University της Νέας Υόρκης).


Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις στο Μανχάταν

Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην έδρα του Πανεπιστημιακού Κέντρου Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Δεκαεπτά ακαδημαϊκοί θα αναπτύξουν πρωτότυπα θέματα που σχετίζονται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στην Ανατολία.

Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη σχετική ενότητα του Pontos-news.gr.