5 Μάιος 2015, 14:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2015, 14:17

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε Σμύρνη, Έφεσο και Μενεμένη

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε Σμύρνη, Έφεσο και Μενεμένη
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ιστορική θεία λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης, τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα κάνει το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαΐου, τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης του ελληνικού προξενείου της Σμύρνης, του ιστορικού κτηρίου Καπετανάκη που βρίσκεται στην Πούντα, στον αριθμό 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ. Παρών στην τελετή θα είναι ο Γενικός Πρόξενος Θεόδωρος Τσακίρης και άλλοι επίσημοι.

Οι εργασίες στο κτήριο θα διαρκέσουν περίπου 1,5 χρόνο και θα γίνουν με δαπάνες του ελληνικού δημοσίου. Το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτήριο -που κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη το 1948- στις 24 Οκτωβρίου 1955. Είναι από τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής σμυρναίικης κατοικίας που διασώθηκε από τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Το ελληνικό προξενείο στην Πούντα της Σμύρνης που θα ανακαινιστεί εκ βάθρων

Τα εγκαίνιά του είχαν γίνει με επισημότητα από τον τότε υπουργό Συγκοινωνιών, Μουαμέρ Τσαούσογλου, ο οποίος είχε υψώσει την ελληνική σημαία στον ιστό, στην οροφή του κτηρίου.

Πατριαρχική λειτουργία στην Έφεσο και τη Μενεμένη

Μετά από πρόσκληση του δημάρχου Εφέσου Νταχί Ζεϊνέλ Μπακιτσί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει, την Πέμπτη 7 Μαΐου το απόγευμα, σε Μέγα Εσπερινό, που θα τελεστεί στα ερείπια του ναού της Θεοτόκου, όπου το 431 συνήλθαν η Γ' Οικουμενική Σύνοδος και η αποκαλούμενη «Ληστρική Σύνοδος». Ο ναός της Παναγίας ή εκκλησία της Συνόδου, ήταν τρίκλιτη βασιλική με προσαρτημένο βαπτιστήριο και αίθριο, που οικοδομήθηκε περί τα τέλη του 4ου αιώνα- αρχές του 5ου. Τα ερείπια του ναού βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.


Από παρελθούσα θεία λειτουργία υπό τον Πατριάρχη, στα ερείπια του Ναού της Θεοτόκου στην Έφεσο (φωτ:Ν. Μαγγίνας)

Εντός της βασιλικής, κάτω από το βυζαντινό κάστρο, θα τελεστεί την Παρασκευή 8 Μαΐου, πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον τάφο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου με την ευκαιρία της μνήμης του.

Στη θέση όπου ετάφη ο Ευαγγελιστής Ιωάννης υπήρχε μικρός λατρευτικός ναός, ο οποίος ήταν ήδη ερειπωμένος τον 6ο αιώνα και ο Ιουστινιανός έχτισε μεγαλύτερο ναό στη θέση του. Αυτός ο ναός αποτέλεσε το πρότυπο για τον αυτοκρατορικό ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Στο κεντρικό κλίτος της περίφημης βασιλικής του Αγίου Ιωάννη, μπροστά από το ιερό βήμα, σώζονται θραύσματα του μαρμάρινου άμβωνα, όπως και του κιβωρίου. Στο σημείο έγινε ανασκαφή τριών τάφων, εκ των οποίων ο ένας θεωρείται ότι είναι αυτός του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Οι κίονες και ο γλυπτός διάκοσμος του ιερού βήματος ανήκουν σε ανακατασκευή, που έγινε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο (10ος-12ος αιώνας). Σήμερα, η βασιλική είναι μερικώς αναστηλωμένη.


Ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μενεμένη Ιωνίας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί επίσης τη Φώκαια και το πανεπιστήμιο Gediz και το Σάββατο 9 Μαΐου θα λειτουργήσει στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μενεμένη.