5 Μάιος 2015, 11:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2015, 10:57

Die Welt: Η Μέρκελ αποφασίζει για τη διάσωση της Ελλάδας

  • Die Welt: Η Μέρκελ αποφασίζει για τη διάσωση της Ελλάδας
    «Είναι σχεδόν εξασφαλισμένα τα χρήματα. Το έχει αποφασίσει η Άνγκελα Μέρκελ, ίσως παρά την αντίθετη γνώμη του Σόιμπλε», αναφέρει η Die Welt (φωτ.: Guido Bergmann / EPA)

Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της μονοπωλούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου. Κοινός παρονομαστής όλων των δημοσιευμάτων είναι ότι οι διαπραγματεύσεις «φαίνεται να προχωρούν καλά».

Η Die Welt, σε εκτενές της άρθρο, εκτιμά πως είναι σχεδόν βέβαιη μια συμφωνία και επισημαίνει ότι μέχρι να συμβεί αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δώσει την απαραίτητη ρευστότητα στην Αθήνα προκειμένου να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, αν δεν κάνει κάποια ανόητη κίνηση που να την απομακρύνει και άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα λάβει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας από την Ευρώπη.

Δραγασάκης και Τσακαλώτος συναντώνται το απόγευμα στη Φρανκφούρτη με τον Μάριο Ντράγκι.

«Είναι σχεδόν εξασφαλισμένα τα χρήματα. Το έχει αποφασίσει η Άνγκελα Μέρκελ, ίσως παρά την αντίθετη γνώμη του Σόιμπλε», αναφέρει η Die Welt αλλά σημειώνει ότι εξαιτίας του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την έγκριση του προγράμματος, η εκταμίευση δεν θα γίνει τον Μάιο αλλά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Μέχρι τότε είναι απαραίτητη η ενδιάμεση χρηματοδότηση «καθώς κανείς δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα την ώρα που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνει η εφημερίδα.

Το άρθρο καταλήγει στο ότι για τη διάσωση ή μη της Ελλάδας τελικά θα αποφασίσει η Γερμανίδα καγκελάριος και η ΕΚΤ και όχι οι υπουργοί Οικονομικών.