5 Μάιος 2015, 10:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2015, 10:41

Forbes: Η Γερμανία να σώσει Ελλάδα και ευρώ με τις πολεμικές επανορθώσεις

  • Forbes: Η Γερμανία να σώσει Ελλάδα και ευρώ με τις πολεμικές επανορθώσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρώ στην περίπτωση που η Ελλάδα αφεθεί στην τύχη της, κρούει αρθρογράφος του Forbes. Επισημαίνει όμως ταυτόχρονα την «ηθική υποχρέωση» Γερμανίας αλλά και Ιταλίας έναντι της χώρας μας, που προκύπτει από το ρόλο τους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το άρθρο έχει τίτλο «Ναι η Γερμανία θα πρέπει να συμφωνήσει να κάνει κάποια κίνηση προς την Ελλάδα σε σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις και να σώσει επίσης και το ευρώ».

Το σκεπτικό είναι ότι «κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λεηλατήθηκε η ελληνική οικονομία, καθώς αγαθά και πρώτες ύλες απομακρύνθηκαν από τη χώρα χωρίς να καταβληθεί η όποια πληρωμή». Το Forbes περιγράφει τις φρικαλεότητες των κατακτητών θυμίζοντας ότι μετά την κατοχή η Ελλάδα βυθίστηκε σε εμφύλιο, που κατέστρεψε περαιτέρω την ελληνική οικονομία.

Σήμερα, σε μια εποχή που «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της αβύσσου και θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», η Γερμανία «οφείλει να εξετάσει τις ιστορικές της ευθύνες έναντι της Ελλάδας», όπως είπε και ο πρόεδρός της Γ. Γκάουκ πρόσφατα, αναφέρει το άρθρο του Forbes.

«Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ένα ηθικό χρέος έναντι της Ελλάδας και ήρθε ο καιρός να λύσουν αυτά τα ιστορικά ζητήματα πριν διαπραχθούν νέα ιστορικά λάθη. Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα τότε θα πληγεί και το ευρώ, ενώ και η Γερμανία θα αισθανθεί τις συνέπειες και το κόστος.»