5 Μάιος 2015, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάιος 2015, 11:04

Nellie Bly: Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην πρωτοπόρο δημοσιογράφο

  • Nellie Bly: Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στην πρωτοπόρο δημοσιογράφο

Οι χρήστες που θα ανοίξουν σήμερα την αρχική σελίδα της Google θα αντικρίσουν το doodle (φιλοτεχνημένο από τον υπεύθυνο της ομάδας Google Doodle Ryan Germick) με την εικόνα μιας από τις πρωτοπόρους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ της Nellie Bly (Νέλι Μπλάι), με αφορμή τα 151 χρόνια από τη γέννησή της.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόχραν - έγινε διάσημη και γιατί έκανε το γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες.

Στις 14 Νοεμβρίου 1889, η Bly απέπλευσε από την Νέα Υόρκη για να καταρρίψει το ρεκόρ του Φιλέα Φογκ, ήρωα του μυθιστορήματος τού Ιουλίου Βερν Ο γύρος τού κόσμου σε ογδόντα ημέρες. Η εφημερίδα New York World, στην οποία εργαζόταν η Μπλάι, έδωσε ευρεία δημοσιότητα στο θέμα με καθημερινά άρθρα και με την θέσπιση διαγωνισμού, με έπαθλο ένα ταξίδι στην Ευρώπη, για όποιον θα μάντευε, με την μεγαλύτερη προσέγγιση, τον χρόνο στον οποίο η Nellie θα πραγματοποιούσε τον γύρο αυτό.

Γεννημένη στις 6 Μαΐου 1864 στο Κόχραν Μιλς της Πενσυλβάνιας διάβασε το 1880 τυχαία στην τοπική εφημερίδα ένα κείμενο κατά των γυναικών και απάντησε με ένα οξύ άρθρο που εντυπωσίασε τον εκδότη, ο οποίος στη συνέχεια της προσέφερε μια θέση δημοσιογράφου στην εφημερίδα. Ήταν πρωτοπόρος στην ερευνητική δημοσιογραφία και διάσημη για άρθρο της περί τις ψυχικές ασθένειες που γράφτηκε αφού η ίδια πέρασε ένα διάστημα σε ψυχιατρείο υποδυόμενη την ασθενή.


Η Νέλι Μπλάι μια από τις πρωτοπόρους της ερευνητικής δημοσιογραφίας 

Υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Nellie Bly», που ήταν η ηρωίδα ενός δημοφιλούς τραγουδιού του Στίβεν Φόστερ.