4 Μάιος 2015, 22:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2015, 23:22

Το ΔΝΤ ζητά κούρεμα του χρέους αλλιώς δεν θα δώσει ούτε ευρώ!

  • Στον αέρα η αξιολόγηση αλλά και η δόση 3 δις προς την Ελλάδα
    Ο Πολ Τόμσεν

Προειδοποίηση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα δώσει στην Ελλάδα τα χρήματα που του αναλογούν από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι δεν αποφασίσουν να κουρέψουν σημαντικά ποσά από το δημόσιο χρέος φαίνεται πως απηύθυνε ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο Τόμσεν στο πρόσφατο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ξεκαθάρισε προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν τη διαγραφή μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Όπως υπογράμμισε, εάν δεν γίνει αυτό, το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου το ΔΝΤ με βάση και το καταστατικό του δεν θα μπορεί να εκταμιεύσει δόση.

Οι Financial Times επικαλούνται δύο αξιωματούχους, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και αναφέρουν ότι ο Τόμσεν είπε πως τα στοιχεία που έχει το ΔΝΤ στα χέρια του δείχνουν στροφή της ελληνικής οικονομίας από το πρωτογενές πλεόνασμα στα ελλείμματα.

Οι υπεύθυνοι του ΔΝΤ εκτιμούν πως εάν δεν υπάρξει κούρεμα του χρέους τότε η Αθήνα θα κληθεί και πάλι να λάβει νέα μέτρα λιτότητας.
Φαίνεται πως η Αθήνα εκτός των άλλων προβλημάτων της βρίσκεται για άλλη μια φορά στη μέση ενός ακήρυχτου πολέμου μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε.