4 Μάιος 2015, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάιος 2015, 18:31

Τζαμί κάνουν οι Τούρκοι και την Αγία Σοφία στην Αίνο

  • Τζαμί κάνουν οι Τούρκοι και την Αγία Σοφία στην Αίνο

Σε τζαμί θα μετατραπεί (και) η Αγία Σοφία στην Αίνο (Ενέζ), στην περιοχή της Αδριανούπολης, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την απόφαση να μετατραπεί ο ναός σε τέμενος έλαβε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί ο ναός θα μετατραπεί σε τζαμί, ο γενικός διευθυντής Βακουφίων Ερντάν Ερτέμ υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα χώρο λατρείας, που μετατράπηκε σε τέμενος το 1456, όταν η περιοχή πέρασε στην οθωμανική αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον Ερτέμ, οι εργασίες θα αρχίσουν το συντομότερο καθώς έχει ήδη δώσει την έγκρισή του και το Περιφερειακό Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αδριανούπολης.

Η εκκλησία που είναι βυζαντινού ρυθμού, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά κτίσματα.

Χτίστηκε νοτιοανατολικά του κάστρου της Αίνου και παρότι δεν υπάρχουν ιστορικά έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τη χρονολόγησή της, πιστεύεται ότι οικοδομήθηκε πριν τον 12ο αιώνα. Υπέστη σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας ισχυρού σεισμού το 1965 κι έκτοτε εγκαταλείφθηκε.

Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές Αρχές είχαν υποστηρίξει ότι θα γίνει προσπάθεια ανακατασκευής της και θα μετατραπεί σε μουσείο. Αντ’ αυτού, δυστυχώς φαίνεται ότι ένας ακόμη χριστιανικός ναός θα υποστεί βεβήλωση, όπως συνέβη με τις μετατροπές σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας και της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας.