4 Μάιος 2015, 02:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2015, 09:26

Bartolomeo Cristofori: Η Google παίζει πιάνο προς τιμή του εφευρέτη του

  • Bartolomeo Cristofori: Η Google παίζει πιάνο προς τιμή του εφευρέτη του

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Ιταλό εφευρέτη του πιάνου, Μπαρτολομέο Κριστοφόρι, με αφορμή τα 360ά γενέθλια του. Ο Μπαρτολομέο Κριστοφόρι γεννήθηκε στην Πάντοβα της Ιταλίας στις 4 Μαΐου 1655 και πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1731 στη Φλωρεντία.

Ο Ιταλός εφευρέτης του κλειδοκύμβαλου, όπως ονομάζεται στα ελληνικά το πιάνο, από μικρός ασχολήθηκε με την τέχνη της κατασκευής μουσικών οργάνων. Το 1709 κατασκεύασε το πρώτο πιάνο, το οποίο αρχικά ονόμασε gravicembalo col piano e forte (κλαβίχορδο με απαλά και δυνατά), πετυχαίνοντας έτσι τη δημιουργία του πρώτου πληκτροφόρου οργάνου με τη δυνατότητα να παίζει από πολύ χαμηλά (piano) μέχρι αρκετά δυνατά (forte). Τελικά, για το νέο όργανο επικράτησε ο όρος «πιάνο», που στα ιταλικά και στη μουσική γλώσσα σημαίνει «σιγά».


Bartolomeo Cristofori, ο άνθρωπος που εφηύρε το πιάνο

Από τα μέσα του 18ου αιώνα, το πιάνο αναδείχθηκε σε βασιλιά των οργάνων σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς, ο Μπαρτολομέο Κριστοφόρι δεν έζησε για να δει την επιτυχία της εφεύρεσής του. Πέθανε το 1731, ένα χρόνο πριν από την πρώτη εμφάνιση παρτιτούρας για πιάνο.