3 Μάιος 2015, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάιος 2015, 11:29

Επικίνδυνο βακτήριο για τα ελαιόδεντρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ

  • Επικίνδυνο βακτήριο για τα ελαιόδεντρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ
    Το βακτήριο Xylella fastidiosa έχει επιβλαβή επίδραση στα ελαιόδεντρα

Συναγερμό σήμανε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βακτήριο με εξαιρετικά επιβλαβή επίδραση στα ελαιόδεντρα που ενδέχεται να είναι δυνητικά επικίνδυνο και για άλλες σημαντικές καλλιέργειες (αμπέλια, εσπεριδοειδή). Η έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών για τα φυτά από τη στιγμή που έχουν προσβληθεί, το ευρύ φάσμα των φυτικών ειδών που είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτα στο βακτήριο, καθώς και η αυξημένη πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης το καθιστούν σημαντική απειλή για τον γεωργικό τομέα της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) εγκρίθηκε πρόσφατα η λήψη ενισχυμένων μέτρων από εμπειρογνώμονες για την πρόληψη της περαιτέρω εισαγωγής και εξάπλωσης του βακτηρίου Xylella fastidiosa εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα νέα αυτά μέτρα, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να κοινοποιούν την εκδήλωση νέων κρουσμάτων, να διενεργούν επίσημες έρευνες, καθώς επίσης και να οροθετούν άμεσα τις προσβεβλημένες περιοχές.

Η εισαγωγή και κυκλοφορία εντός της Ένωσης φυτών που μπορούν να προσβληθούν από το επικίνδυνο αυτό βακτήριο σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς, ενώ ειδική απαγόρευση έχει θεσπιστεί σχετικά με την εισαγωγή φυτών καφέ από την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα.


Το βακτήριο Xylella fastidiosa στο μικροσκόπιο

Η παρουσία του βακτηρίου στην ΕΕ κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις ιταλικές Αρχές στις 21 Οκτωβρίου 2013, και μέτρα έκτακτης ανάγκης ελήφθησαν αντίστοιχα τον Φεβρουάριο του 2014. Η περιοχή που επλήγη είναι το σύνολο της επαρχίας του Λέτσε στη νότια Ιταλία, και νέα εστία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη γειτονική επαρχία του Μπρίντεζι.