2 Μάιος 2015, 10:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάιος 2015, 10:52

Ένα διήμερο γεμάτο Πόντο και Θράκη το καλοκαίρι στη Σύρο

  • Ένα διήμερο γεμάτο Πόντο και Θράκη το καλοκαίρι στη Σύρο
    Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση μπροστά από το δημαρχείο στην Ερμούπολη

Πόντος, Θράκη και κυκλαδικός πολιτισμός θα ενωθούν για ένα διήμερο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο. «Συνδετικός κρίκος» ο πολύ δραστήριος Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, που κρυφή του φιλοδοξία, όπως λέει στο pontos-news.gr η πρόεδρός του Ουρανία Πανταζή, είναι να κάνει το νησί να χορεύει ποντιακά! 

«Υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στους συλλόγους, που πιθανόν θα ήθελαν να συνδυάσουν ολιγοήμερες διακοπές στη Σύρο, να χορέψουν μαζί μας στην πλατεία. Έτσι η φωνή του Πόντου θα είναι πιο δυνατή», δηλώνει η Ουρανία Πανταζή.

Στο επίκεντρο των διήμερων εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Ιουλίου και το Σάββατο 1η Αυγούστου, θα βρεθεί και ο Θρακιώτης αρχαιολόγος, με καταγωγή από τη Φιλιππούπολη, Χρήστος Τσούντας. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Τσούντας, που από πολλούς θεωρείται ο κωδικοποιητής της έννοιας Κυκλαδικός Πολιτισμός, πραγματοποίησε ανασκαφές στις περιοχές Χαλανδριανής-Καστρίου της Σύρου. 

Στις 31 Ιουλίου στο θέατρο Απόλλων η αρχαιολόγος Μαρίζα Μαρθάρη, που συνεχίζει το ανασκαφικό της έργο στη Σύρο, θα μιλήσει για τον Χρήστο Τσούντα και για τα ευρήματα των ανασκαφών. «Στόχος του συλλόγου μέσα από το αφιέρωμα στον Χρήστο Τσούντα είναι να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της Σύρου», εξηγεί η πρόεδρος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν χοροί της Ανατολικής Ρωμυλίας από το Σύλλογο «Ανατολική Ρωμυλία» του Αιγινίου Πιερίας, αλλά και χοροί των Κυκλάδων. Χορούς του Πόντου θα παρουσιάσει το νεοσύστατο παιδικό και εφηβικό τμήμα του Συλλόγου της Σύρου, υπό τον χοροδιδάσκαλο Χρήστο Καρυοφυλλίδη.

Θεοδωρίδου, Ορφανίδης, και μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση

Το Σάββατο 1η Αυγούστου στην πλατεία Μιαούλη, μπροστά από το διάσημο δημαρχείο της Σύρου, η διεθνούς φήμης σολίστ Σόνια Θεοδωρίδου και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης θα παρουσιάσουν γνωστά τραγούδια Ελλήνων συνθετών. «Η Σόνια θα πει και ποντιακό τραγούδι αλλά και ένα Βαμβακάρη, τιμής ένεκεν για το νησί», εξηγεί η Ράνια Πανταζή.


                                               Στιγμιότυπο από την πρώτη παρέλαση του Συλλόγου - Δεξιά η Ουρανία Πανταζή

Πριν από τη συναυλία, όμως, θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση διάρκειας μισής ώρας, μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Θέλοντας να μας δώσει μια εικόνα για την εκδήλωση, η πρόεδρος του συλλόγου περιγράφει: 

«Έχω στο μυαλό μου να μπαίνουμε μέσα στην πλατεία Μιαούλη από διαφορετικές γωνιές με αναμμένες δάδες, ενώ θα παίζουν το νταούλι και η λύρα.

»Θα ξεκινήσουμε από το σύλλογο με τις αναμμένες δάδες και σε όλη τη διαδρομή έως την πλατεία θα ακούγεται η ποντιακή μουσική. Όσο θα πλησιάζει η μουσική στην πλατεία θα δείχνουμε ψηλά σ’ ένα κτήριο τα διάφορα κυκλαδικά ειδώλια».

Στο διήμερο που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου προγραμματίζονται και παράλληλες δράσεις όπως διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, ξεναγήσεις, καθώς και σεμινάρια ποντιακών χορών και χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ