30 Απρίλιος 2015, 13:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Απρίλιος 2015, 13:20

Μεγάλος εορτασμός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (φωτο)

  • Μεγάλος εορτασμός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (φωτο)

Ένα εξαιρετικά λαμπρό διήμερο εκδηλώσεων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκατοντάδες προσκυνητές και μέλη ποντιακών σωματείων από όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τιμής στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που σήμερα βρίσκεται στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου, στο Ροδοχώρι της Νάουσας, θησαυρίζονται λείψανα του Αγίου αλλά και μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί που υπήρχαν στο μοναστήρι στον Πόντο το οποίο κτίστηκε το 752 μ.Χ.

Η πανήγυρη ξεκίνησε από την παραμονή της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με το στολισμό της θαυματουργής εικόνας, κειμήλιο από την παλαιά Μονή στον Πόντο, και τη μεταφορά της με θρησκευτική ευλάβεια από στρατιωτικό άγημα στον Ιερό Ναό, όπου και τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, παρουσία πλήθους προσκυνητών. Ακολούθησε πρόγραμμα με το καθιερωμένο ποντιακό παρακάθ’, στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες που έπαιξαν λύρα και νταούλι και απέδωσαν μαζί με τους παρευρισκόμενους επιτραπέζια παραδοσιακά τραγούδια.

Ανήμερα της γιορτής, την Πέμπτη 23 Απριλίου, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ και του Μητροπολίτου Δράμας Παύλου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων το ΔΣ του Ιδρύματος «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» τίμησε τον ιερέα Ευστράτιο Ιμβριώτη. «Το ΔΣ του συλλόγου, θέλοντας να εκφράσει την απεριόριστη εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Ευστράτιου Ιμβριώτη και να τον τιμήσει για την πολυετή προσφορά του τα τελευταία 23 χρόνια, τον τιμά σήμερα προσφέροντάς του τιμητική πλακέτα» ανέφερε στην προσφώνησή του ο υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, Θεοδόσιος Κυριακίδης.

Στη συνέχεια των  εορταστικών εκδηλώσεων, ανήμερα του Αγίου το κοινό ενημερώθηκε για την ποντιακή κουζίνα από την Ελένη Βασιλειάδου, η οποία παρουσίασε παραδοσιακά προϊόντα από την οικοτεχνία που διατηρεί με τον τίτλο «Βερμίου Γης». Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο ΜΕΓΣΝ Κοπανού «Η Μίεζα». Τα εφηβικά χορευτικά τμήματα, με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Κασαμπαλίδη, παρουσίασαν πρόγραμμα με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς και τα παιδιά απέδωσαν με ζωντάνια και ενθουσιασμό χορούς από τη Γαλίαινα και το Καρς. Τους συνόδεψαν στην ποντιακή λύρα ο Θεόδωρος Τσανακλίδης,  στο νταούλι ο Κώστας Ιμβριώτης και στο τραγούδι η 16χρονη Έλενα Κασαμπαλίδου που κατέπληξε με τις εξαιρετικές ερμηνείες της. Οι τρεις νέοι καλλιτέχνες χάρισαν στους παρευρισκόμενους ξεχωριστά μουσικά ακούσματα με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της Γαλίαινας.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ καθηγητής καρδιολογίας ΑΠΘ Γεώργιος Παρχαρίδης, οι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου Χρήστος Καμενίδης και Στάθης Πελαγίδης, ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, ο διοικητής της Β΄ Μοίρας Καταδρομών αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Παπαδόπουλος μαζί με αξιωματικούς του στρατού, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη ΔΣ ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ22
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2015
19:00
To Δ.Σ. του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με ιδιαίτερη χαρά σας καλεί να...