5 Ιούλιος 2013, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:25

15ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά

  • 18 έως 21 Ιουλ 2013: 15ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου 2013, θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, το 15ο Συναπάντημα της νεολαίας των ποντιακών σωματείων, από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της οργανωτικής επιτροπής «το Συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό, με την συμμετοχή 700 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας.

Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις - εισηγήσεις, από αξιόλογους επιστήμονες ιστορικούς και ερευνητές με θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.

Το φετινό συναπάντημα είναι επετειακό, διότι συμπληρώνονται 15 χρόνια από την καθιέρωση του ως θεσμός στον οργανωμένο ποντιακό χώρο και αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από επτακόσιοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων νέοι και νέες».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους: Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο, κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Συγγραφέα, κ. Θωμά Σαββίδη, Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ., κ. Σίμο Παλτσανιτίδη, Ολυμπιονίκη - Πρόεδρο Παραολυμπιονικών, κ. Εύθυμη Κτενίδη, Προπονητή Στίβου Παραολυμπιονίκων, κ. Μιχάλη Καραβελά, Ερευνητή - Μελετητή Ιστορίας Ποντιακού Ελληνισμού.

Κατά τη διάρκεια του συναπαντήματος οι νεολαίοι θα παρακολουθήσουν στην πράξη την παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων από την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και την αναπαράσταση του Πυρρίχιου χορού ΣΕΡΡΑ από τον Σύλλογο Ποντίων Εύοσμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ». Θα βραβευτούν χορευτές από το πρώτο χορευτικό συγκρότημα του σωματείου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» της περιόδου 1969-1975.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία ποντιακής μουσικής, από τις χορωδίες: Συλλόγου φίλων Παράδοσης νομού Ημαθίας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες», την Παρασκευή 19 Ιουλίου και ώρα 19:30 μ.μ. Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά Κατερίνης, το Σάββατο 20 Ιουλίου και ώρα 19:30 και θα ακολουθήσει ποντιακή βραδιά με τον καλλιτέχνη Γιωτη Γαβριηλίδη.

Θεατρικές Παραστάσεις στην ποντιακή διαλέκτο: «Το ξύλο εξέβεν ας΄σον παραδεισον» από την Θεατρική Σκηνή Πιερίας. «Τα τουνού παιδί κι’ είσαι» από τον Σύλλογο Ποντίων Νεάπολης.

Στη διάρκεια του συναπαντήματος οι νέοι διοργανώνουν πλούσιες παραδοσιακές βραδιές με μουσικές και τραγούδια του Πόντου. Οι λυράρηδες, και οι τραγουδιστές είναι τα ίδια τα παιδιά του συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το πολύ σημαντικό έργο που συντελείται στα ποντιακά σωματεία, τα οποία αγκαλιάζουν τους νέους.

Πηγή: agelioforos.gr

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου.