29 Απρίλιος 2015, 15:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2015, 14:42

«Χόρεψε» με κεμεντζέ το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

  • «Χόρεψε» με κεμεντζέ το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
    (Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του συνθέτη Χρήστου Παπαδόπουλου στο facebook)

Το κέφι του κόσμου εκτοξεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όταν η Μελίνα Ασλανίδου τραγούδησε το «Εκάεν και το Τσάμπασιν». Τα χειροκροτήματα των θεατών σχεδόν σκέπασαν ακόμη και τους ήχους της μουσικής, ενώ μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν με περηφάνια και χαρά το ρεφρέν.

«Πόντος – Αυτή η γη έχει φωνή» ήταν ο τίτλος της συναυλίας που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου. Η Μελίνα Ασλανίδου, ο Βασίλης Σκουλάς και οι γνωστοί ερμηνευτές της ποντιακής μουσικής σκηνής Στάθης Νικολαΐδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Δημήτρης Καρασαββίδης και Κώστας Αγέρης παρουσίασαν στο κοινό ένα πρόγραμμα με γνωστά ποντιακά τραγούδια, προσαρμοσμένα σε περισσότερο σύγχρονα μουσικά ακούσματα, αφού «παντρεύτηκαν» οι λύρες με το μπουζούκι, την κιθάρα, το ούτι, το πιάνο, το κλαρίνο, το νέι και διάφορα κρουστά.

Από τη συναυλία δεν έλειψαν τα κρητικά ακούσματα (υπό τους ήχους κρητικής και ποντιακής λύρας ταυτόχρονα), καθώς και τραγούδια σε νεοελληνικό στίχο, με σαφείς παραπομπές στην προσφυγιά.

Ανατριχίλα και συναισθηματική φόρτιση προκάλεσαν στο κοινό τα αποσπάσματα που αφηγήθηκε ενδιάμεσα από τραγούδια ο Γιώργος Συμεωνίδης, τα οποία μιλούσαν με γλαφυρότητα για τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες και τον πόνο από το ξεκλήρισμα οικογενειών.

Επικεφαλής της ομάδας λυράρηδων ήταν ο Κώστας Παπαγερίδης, ενώ σχεδιάζεται η συναυλία να δοθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και στην Αθήνα. 

Ρωμανός Κοντογιαννίδης