29 Απρίλιος 2015, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2015, 11:19

Με λύρες και νταούλια ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας στο γάμο μέλους του (φωτο)

  •  Με λύρες και νταούλια ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας στο γάμο μέλους του (φωτο)

Σε αδελφικές σχέσεις εξελίσσονται οι συναναστροφές των μελών μέσα στους ποντιακούς συλλόγους. Ανάμεσα στα μαθήματα ποντιακών χορών και την αναβίωση ποντιακών εθίμων αναπτύσσονται αγνές και γνήσιες διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρούνται αναλλοίωτες μέσα στο χρόνο.

Ένα τέτοιο παράδειγμα έρχεται από το Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», τα μέλη του οποίου δεν δίστασαν να ταξιδέψουν μέχρι τη Βέροια, και συγκεκριμένα στον Νέο Μυλότοπο, προκειμένου να συνοδεύσουν την αγαπημένη τους φίλη (και μέλος του χορευτικού του συλλόγου) Λίζα Ποικιλίδου, στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής της, το γάμο της.

Ακολουθήθηκε το ποντιακό τελετουργικό με τα κορίτσια του συλλόγου να φορούν τις παραδοσιακές τους φορεσιές και να στολίζουν τη νύφη με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας και τραγουδιού από τους μουσικούς του συλλόγου Σταύρο Σαββίδη, Γιώργο Κεμετζετζίδη, Κώστα Καρασαββίδη, Στέλιο Βασιλειάδη και Στάθη Σαντσαρίδη.

«Από την παραμονή του γάμου στο σπίτι της νύφης παραλάβαμε το νυφικό, κεράσαμε τσίπουρο και γλυκίσματα στον γαμπρό, στους συγγενείς και τους φίλους του, και αρκετές ώρες μετά ξεκινήσαμε από την Πατρίδα Βέροιας να φτάσουμε στα Γιαννιτσά. Οι λύρες έπαιζαν, το νταούλι χτυπούσε, και περπατώντας με αναμμένα φαναράκια φτάσαμε στο σπίτι του γαμπρού, σχεδόν μεσάνυχτα, για να παραδώσουμε το κουστούμι και τα παπούτσια του, που τα στολίσαμε σε δίσκο! Ήταν μια μοναδική εμπειρία και δεν μπορούσαμε να  λείπουμε» ανέφεραν τα παιδιά του συλλόγου γι' αυτό που έζησαν.

Gallery