29 Απρίλιος 2015, 16:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Απρίλιος 2015, 14:41

Τεστ διάγνωσης του AIDS διαθέσιμα μέσω διαδικτύου

  • Τεστ διάγνωσης του AIDS διαθέσιμα μέσω διαδικτύου

Τεστ διάγνωσης με την επωνυμία BioSure HIV Self Test, που επιτρέπουν στον καθέναν με ένα δείγμα σάλιου ή αίματος να ανακαλύψει μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, και χωρίς ιατρική επίβλεψη, αν έχει ή όχι τα ειδικά αντισώματα που παράγονται σε περίπτωση μόλυνσης με τον ιό του AIDS, τον HIV, πωλούνται πλέον μέσω διαδικτύου και στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα θετικά τεστ θα πρέπει να επιβεβαιώνονται από έναν επαγγελματία της υγείας, και στην περίπτωση των ομάδων κινδύνου προτείνεται να επαναλαμβάνουν το τεστ κάθε τρεις μήνες.

Όπως δήλωσε η εμπνεύστρια του BioSure Μπριζέτ Μπαρντ, «το να γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο HIV είναι κρίσιμο, και η κυκλοφορία του προϊόντος αυτού θα επιτρέψει στους ανθρώπους να κάνουν διακριτικά το τεστ την ώρα και στον τόπο που τους εξυπηρετεί».


Με το τεστ αυτοδιάγνωσης μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει από ένα δείγμα σάλιου ή αίματος, αν έχει προσβληθεί
από τον ιό του AIDS

Η μοναδική εναλλακτική που υπάρχει σήμερα στα τεστ που γίνονται στα ιατρεία είναι η αιμοληψία κατ’ οίκον, όπου λαμβάνεται δείγμα αίματος στην κατοικία του ασθενή και κατόπιν αποστέλλεται με το ταχυδρομείο σε εργαστήριο αναλύσεων.

Στα φαρμακεία της Γαλλίας τα τεστ θα είναι διαθέσιμα από την 1η Ιουλίου 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε τον Δεκέμβριο η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, ενώ στις ΗΠΑ είναι ήδη διαθέσιμα από τον Ιούλιο του 2012.