28 Απρίλιος 2015, 15:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απρίλιος 2015, 16:05

Ετοιμάζουν (και) έκτακτη εισφορά για να κλείσουν τη συμφωνία!

  • Ετοιμάζουν (και) έκτακτη εισφορά για να κλείσουν τη συμφωνία!

Τελικά οι κυβερνήσεις... πέφτουνε αλλά οι ιδέες τους παραμένουν ζωντανές. Ο λόγος για την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς, που το οικονομικό επιτελείο την ξανασκέφτεται, σε μια προσπάθεια να κλείσει τη συμφωνία με ένα μέτρο άμεσης απόδοσης αλλά και τη μαύρη τρύπα στα έσοδα.

Η οριστική μορφή της, όπως και το ποσόν που θα επιβληθεί, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά αλλά δεν αποκλείεται να μπει στο πολυνομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση και να το συζητήσει την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

  1. Έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.
  2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).
  3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).
  5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).
  6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.
  7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.
  8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με τα κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.