5 Ιούλιος 2013, 08:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:25

Λάμπρα τίμησαν οι Πόντιοι τον Αγ. Ευγένιο στα Πετρωτά Ροδόπης

  • Λάμπρα τίμησαν οι Πόντιοι τον Αγ. Ευγένιο στα Πετρωτά Ροδόπης

Λάμπρα τίμησαν οι Πόντιοι τον Αγ. Ευγένιο στα Πετρωτά Ροδόπης.

Στο ναό αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες ηλεκτρολογικής και ακουστικής εγκατάστασης και θα ακολουθήσει η αγιογράφηση του Παρουσία του προέδρου της Παμποντακής Ομοσπονδίας Γιώργου Παρχαρίδη αλλά και του μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα έγινε η υποδοχή του λειψάνων του Αγίου Ευγενίου στο φερώνυμο ναό των Πετρωτών Ροδόπης, στις 24 Ιουνίου 2013.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την πρόεδρο του Χρύσα Μαυρίδου σε συνεργασία με το Δήμο Μαρώνειας Σαπών διοργάνωσαν τη μεγάλη γιορτή, με πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Ευγενίου. Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας. Επίσης εκτέθηκε σε προσκύνημα ιερό λείψανο του Αγίου Ευγενίου που απέστειλε ο μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, κατόπιν αιτήματος του ποιμενάρχη της Ροδόπης. Τον πανηγυρικό κλίμα της γιορτής πλαισίωσε και η βυζαντινή χορωδία της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Στη μεγάλη γιορτή ομιλητής ήταν ο δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης με θέμα «Ο Άγιος Ευγένιος του Πόντου και ο Πόντος του Αγίου Ευγενίου». Ο Άγιος Ευγένιος, σημειώνεται πως ήταν ο πρώτος επίσκοπος και πολιούχος της Τραπεζούντας, 2ος μετά τον ιδρυτή της Απόστολο Ανδρέα. Αφού φυλακίστηκε από τους Ρωμαίους γιατί αρνήθηκε να γίνει ειδωλολάτρης, μαστιγώθηκε με μαστίγιο από δέρμα βοδιού για να του σκίζει τις σάρκες, του έμπηξαν σιδερένια νύχια στο σώμα και μετά με αναμμένες λαμπάδες του έκαιγαν τις πληγές. Τέλος θανατώθηκε με αποκεφαλισμό. Μαζί του ήταν και υπέστησαν τα ίδια βασανιστήρια και οι Ουαλλεριανός, Κάνδιδος, Ακύλας, οι οποίοι τιμώνται και αυτοί από την εκκλησία ως μάρτυρες.

Στη διοργάνωση της μεγάλης γιορτής ήταν και ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά». Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του συλλόγου κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ευγενίου τα Πετρωτά αποτελούν χώρος προσκυνήματος. Φέτος όμως λόγω της παρουσίας του μητροπολίτη αλλά και του λειψάνου, υπήρξε κοσμοσυρροή. Εκατοντάδες οχήματα κατέφθασαν με πιστούς που θέλησαν να προσκυνήσουν στη χάρη του Αγίου. Στην υποδοχή γυναίκες από το Θρυλόριο και τις Σάπες φρόντισαν να περιποιηθούν τους επισκέπτες αφού τους μοίρασαν παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει. 

Η εκκλησία στην οποία τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός, εγκαινιάστηκε το 1995, «από τότε έχω να δω τόσο κόσμο», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Σάββας Μαυρίδης. Οι εργασίες σχεδόν ολοκληρώθηκαν ενώ, «τώρα βρισκόμαστε στην εκπόνηση της μελέτης της ηλεκτρολογικής και ακουστικής. Θα φτιαχτεί το δάπεδο και από εκεί και πέρα πάμε για να σοβατιστεί, και θα ακολουθήσει η αγιογράφηση. Πάντως υπήρχε κοσμοσυρροή στη γιορτή. Δηλαδή, είχαμε να δούμε τόσο κόσμο από την ημέρα που είχαν γίνει τα εγκαίνια το 1995». Σημειώνεται ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Σαπών ‘Τα Κασσιτερά’ ιδρύθηκε το 1992. Η καρδιά του συλλόγου, όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, είναι η σχολή χορού που διαθέτει εφτά ομάδες με δυναμικότητα 120-130 χορευτές από 5 χρονών. Χοροδιδάσκαλος του συλλόγου είναι Στέλιος Νικολάου.

Εκδήλωση παρουσίασης χορευτικών τμήμάτων

Μάλιστα στην ετήσια εκδήλωση για τη λήξη των μαθημάτων των χορευτικών τμημάτων, ο σύλλογος παρουσίασε το έργο που γίνεται όλη τη διάρκεια της χρονιάς από το μέλη του. Στο θέατρο των Σαπών δόθηκε μια πλούσια μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό. Η φετινή εκδήλωση ήταν χωρισμένη σε δυο ενότητες. Η πρώτη ενότητα ήταν αφιερωμένη στην περιοχή της Νικόπολης από την οποία οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού Κασσιτερά έλκουν την καταγωγή τους. Η παρουσίαση μάλιστα στηρίχθηκε σε καταγραφές που έκανε ο σύλλογος, με τη βοήθεια διάφορων οπτικοακουστικών μέσων και συνοδεία φυσικά των χορευτικών τμημάτων και των μουσικών. Η δεύτερη ενότητα περιελάμβανε την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου, μέσα από θεματικές ενότητες της ποντιακής λαογραφίας οι ομάδες αναπαράστησαν ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς.

Είναι μία προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν τα ήθη και έθιμα του τόπου, σχολίασε ο κ. Μαυρίδης. Ο ίδιος τόνισε πως το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται εκδηλώσεις ώστε οι πολίτες να γνωρίσουν το σπουδαίο αρχειακό υλικό που διαθέτει ο σύλλογος και επιδιώκει να αξιοποιήσει.

Της Όλγας Τσιούλφα

Πηγή: xronos.gr