27 Απρίλιος 2015, 21:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2015, 21:51

Γκαζώνει η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία

  • Γκαζώνει η κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία
    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου).

Στο φουλ βάζει τις μηχανές η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κλείσει το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαΐου (και πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου) τη συμφωνία με τους δανειστές-εταίρους. Αυτό τουλάχιστον το μήνυμα επιχείρησε να δώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μετά την πρώτη σύσκεψη της νέας διαπραγματευτικής ομάδας, που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολύ-επίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια και η νέα «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης θα εντοπίζει θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, όπου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η σύγκλιση της νέας ομάδας από τον Βαρουφάκη, ο οποίος επεδίωξε με αυτό τον τρόπο να αναδείξει ότι ο ίδιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενός της και να απαντήσει στις αιτιάσεις για περιθωριοποίησή του, στον απόηχο της αναδιοργάνωσης της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τόσο ο Ευάγγελος Τσακαλώτος, όσο και ο Σπύρος Σαγιάς.

Θέμα της σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης ήταν η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν τα δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.