27 Απρίλιος 2015, 19:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2015, 23:24

Σείστηκε ο Κεραμεικός από τους Πόντιους Μελισσίων (βίντεο)

  • Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, τα μέλη του χορευτικού τμήματος της Ένωσης ανεβαίνουν στη σκηνή και βάζουν φωτιά στην πλατεία! (βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης)

Το απόγευμα του Σαββάτου 25 Απριλίου, ήδη από τις 18:30, η πλατεία του Κεραμεικού στην Αθήνα ήταν γεμάτη κόσμο. Από τις 19:30 μέχρι τα μεσάνυχτα χορευτικοί σύλλογοι από πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και από άλλες χώρες, συμμετείχαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων και το Παράρτημα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID) της UNESCO, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (29/4).

Ο σύλλογος όμως που έκλεψε την παράσταση και ξεσήκωσε τον κόσμο ήταν η Ένωση Ποντίων Μελισσίων. Εννέα χορευτές και τρεις μουσικοί παρουσίασαν τρεις μορφές του Πυρρίχιου: το «Ατσαπάτ’», όπως είναι ευρύτερα γνωστή η αργή μορφή (ή «Λαφρύν Σέρρα», όπως ονομάζεται), τη «Σέρρα χορό» και το «Χορό των Μαχαιριών». Τρεις χορούς επιβλητικούς, που δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν θεατή.

Στο pontos-news.gr (το οποίο ήταν εκεί για να προβάλει ακόμα μία προσπάθεια διάδοσης του ποντιακού πολιτισμού) μίλησε ο χοροδιδάσκαλος Όμηρος Παχατουρίδης: «Συμμετέχουμε σε όσο γίνεται περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να προβάλουμε τον αρχαίο μας ποντιακό πολιτισμό. Προσπαθούμε να κάνουμε γνωστά κάποια σωστά στοιχεία για τους χορούς μας, όπως ο Πυρρίχιος».

Εκτός από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων, το παρών έδωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες», ο Σύνδεσμος Απανταχού Κέων, το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν, Αρμένιοι της διασποράς με το μουσικό σχήμα «Ανί», ο Ρωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μπεριόζκα», ο Σύλλογος Αυλωνιτών «Το Σάλεσι» κ.ά.