27 Απρίλιος 2015, 20:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2016, 10:49

Νέες συνεργασίες ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων

  • Νέες συνεργασίες ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων
    Οι πρυτάνεις Περικλής Μήτκας (δεξιά) και Ανατόλι Τορκουνόφ (αριστερά) υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας (Φωτ.: ΑΠΘ).

Συνεχίζεται η μορφωτική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ρωσικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ειδικότερα, νέα συμφωνία διαπανεπιστημιακής συνεργασίας υπογράφηκε με το Ρωσικό Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών, ενώ ανανεώθηκε και η συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Επίσης σε ισχύ είναι και η (από το 1997) συμφωνία με το κορυφαίο ρωσικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, με τη συμμετοχή πλέον όλων των τμημάτων του. 

Επιπλέον εξακολουθεί να υφίσταται το σταθερό πρόγραμμα του ΑΠΘ «ΙΑΣΩΝ» (συστάθηκε το 1994), για την ίδρυση και την πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών στα παρευξείνια πανεπιστήμια. 

Η αποστολή του ΑΠΘ στη Ρωσία βρέθηκε με αφορμή το 3ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, που διοργανώθηκε από 20 έως 22 Απριλίου, από το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Στις συναντήσεις που είχε η ελληνική αποστολή με τις πρυτανικές Αρχές των ρωσικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων συζητήθηκαν εκτενώς δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.


Αντιπροσωπεία ΑΠΘ στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών

«Η ανταπόκριση και των τριών πρυτάνεων υπήρξε θετική, καθώς αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν ώστε το 2016 να αποτελέσει έτος-σταθμό για την προβολή στη Ρωσία του ΑΠΘ, της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο σύνολό του», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας.

Συμφωνήθηκε να γίνουν στο ΑΠΘ παρουσιάσεις των ρωσικών πανεπιστημίων και αντίστοιχα του ΑΠΘ στη Μόσχα. Επίσης συμφωνήθηκε να διοργανωθούν σε δημόσιους χώρους της Μόσχας και της Θεσσαλονίκης εκθέσεις για την ιστορία της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Ένα από τα ζητήματα στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν η δυνατότητα ενίσχυσης της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας σε φοιτητές του ΑΠΘ.