27 Απρίλιος 2015, 10:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2018, 08:00

Η σβάστικα κυματίζει στην Ακρόπολη...

  • Η σβάστικα κυματίζει στην Ακρόπολη...

Στις 7:30 το πρωί της 27ης Απριλίου 1941 μια φοβερή έκρηξη στον Πειραιά ακούστηκε ως την Αθήνα και κατατρόμαξε τους πάντες.

Οι Εγγλέζοι ανατίναξαν μια μεγάλη αποθήκη με πυρομαχικά, για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών.

Τις προηγούμενες μέρες οι Γερμανοί είχαν βομβαρδίσει ανηλεώς το ναύσταθμο και το λιμάνι του Πειραιά, πλήττοντας και το επιβατηγό πλοίο «Ελλάς» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλά γυναικόπαιδα που έφευγαν στα νησιά…

Μισή ώρα αργότερα, στις 8:00, άρχισαν να καταφθάνουν στην Αθήνα τα πρώτα τμήματα του γερμανικού στρατού από δύο κατευθύνσεις, από την Ιερά Οδό και από την Κηφισιά, υπό τον αντισυνταγματάρχη Ότο φον Σέιμπεν, με κατεύθυνση τους Αμπελοκήπους, όπου αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον φρούραρχο Αθηνών στρατηγό Χρήστο Καβράκο, τον νομάρχη Αττικοβοιωτίας ναύαρχο Κων. Πεζόπουλο και του δημάρχους Αθηναίων Αμβρόσιο Πλυτά και Πειραιώς Μιχάλη Μανούσκο (πρόεδρο του Ολυμπιακού) περίμενε για να τους παραδώσει την ανοχύρωτη πόλη των Αθηνών.


Παράδοση της ανοχύρωτης πόλεως των Αθηνών στους Γερμανούς από τον φρούραρχο στρατηγό Καβράκο

Εκεί, στην αρχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο καφενείο «Παρθενών», υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης της Αθήνας χωρίς την παρουσία του αρχιεπισκόπου Χρύσανθου – που αρνήθηκε να παραστεί αλλά και να ορκίσει πρωθυπουργό τον Τσολάκογλου, λέγοντας: «Έργο του αρχιεπισκόπου δεν είναι να υποδουλώνει, αλλά να ελευθερώνει». Μετά την υπογραφή ο φον Σέιμπεν είπε στους Έλληνες επισήμους ότι «ο γερμανικός στρατός έρχεται ως φίλος που φέρει την ειρήνη στην Ελλάδα…».


Το καφενείο «Παρθενών», όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης των Αθηνών

Νωρίτερα, ένα άγημα μοτοσικλετιστών κατέβηκε την Κηφισίας και μετέβη στην Ακρόπολη. Εκεί ο επικεφαλής του, λοχαγός Γκ. Γιάκομπι (σύζυγος της σκηνοθέτριας Λένι Ρίφενσταλ), αφού κατέβασε την ελληνική σημαία, ανύψωσε στη θέση της την πολεμική, την οποία λίγο μετά το μεσημέρι άλλαξαν και τοποθέτησαν την κανονική. Κανονικά στον ιστό της τοποθέτησαν και την ελληνική, μετά τη διαταγή «παραπλεύρως των γερμανικών σημαιών υψούνται εφεξής και αι ελληνικαί».

Μετά την έπαρση της σημαίας, το άγημα ξεκίνησε για το Ζάππειο, από όπου δύο ώρες πριν είχε μεταδοθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών το τελευταίο μήνυμα από τον αρχιεκφωνητή Κων. Σταυρόπουλο: «Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι! Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Αδέλφια, κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του Μετώπου! [...] Έλληνες! Δεν ενικήθημεν. Η ελευθερία γρήγορα και πάλιν θα έλθη. Περιφρονήστε τον κατακτητήν. Όχι δάκρυα και λυγμούς. Σταθείτε υπερήφανοι. Ο αγών συνεχίζεται εις την Κρήτην! Η νίκη είναι δική μας! Ο σταθμός αυτός, σε λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός. Ο βασιλεύς και η κυβέρνησις τηλεγραφούν εκ Κρήτης. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Ζήτω το Έθνος! Ζήτω ο βασιλεύς!».


Ο εκφωνητής με τη χαρακτηριστική φωνή, Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος

Μετά ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος, έπεσε το σήμα του σταθμού (ο γνωστός «τσομπανάκος» με τη φλογέρα και τα κουδουνάκια). Το σήμα πήρε τότε ο διευθυντής του υπουργείου Τύπου Δημ. Σβολόπουλος, με σύνδεσμο το έστειλε στην Κρήτη, στον υφυπουργό Τύπου Θεολόγο Νικουλούδη. Εκείνος το παρέδωσε στον πρέσβη μας Σιμόπουλο, που το εμπιστεύθηκε στους Άγγλους στο BBC, «για να φρουρήσουν τον έντιμο λόγο της Ελλάδος». Η επιστροφή του σήματος στην Αθήνα έγινε σε ειδική τελετή μετά την απελευθέρωση, παρουσία του Έλληνα πρεσβευτή και του διευθυντή του BBC, που είπε στη ζωντανή εκπομπή του: 

«Κατά τα μακρά έτη της εχθρικής Κατοχής στην Ελλάδα, είχαμε την τιμή να είμεθα οι θεματοφύλακες του σήματος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών και το κρατήσαμε ως το έμβλημα της αληθείας».

Το άγημα, που έφτασε στο Ζάππειο από την Ακρόπολη, κατέλαβε τους ραδιοθαλάμους και ένας υπολοχαγός με βροντερή φωνή στο στούντιο αναγγέλλει ότι θα σταλεί μήνυμα στον Χίτλερ στο Βερολίνο. Ακολούθησε το γερμανικό σήμα, τρία συνεχόμενα χτυπήματα επί χαλκού… Με αγωνία οι ακροατές άκουαν πότε σιωπηλοί, πότε με οργή, τη φωνή του Γερμανού εκφωνητή: «Achtung, achtung! Προς τον Φύρερ, ηγέτη του Γερμανικού Έθνους. Φύρερ μας, στις 27 Απριλίου και ώρα 8:10 πρωϊνή εφθάσαμε εις τας Αθήνας, ως πρώτα γερμανικά στρατεύματα. Την 8:45 υψώσαμε την γερμανικήν σημαίαν επί της Ακροπόλεως και του Δημαρχείου. Heil Mein Führer».


Άγημα του γερμανικού στρατού υψώνει τη σβάστικα στην Ακρόπολη

Η μεγάλη νύχτα της ναζιστικής Κατοχής στην Αθήνα και της τριπλής κατοχής (γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής), άρχιζε! Και όπως έγραψε την επομένη στην εφ. Ακρόπολη ο δημοσιογράφος Θωμόπουλος: «Ήτο η πρώτη ημέρα της Κατοχής, 27 Απριλίου του έτους 1941 από Χριστού γεννήσεως, 488 από Αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως και 120 από της Ελληνικής Επαναστάσεως…».

Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης