26 Απρίλιος 2015, 10:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2015, 11:35

Θρήνος και απόγνωση στο Νεπάλ - Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί

 • Θρήνος και απόγνωση στο Νεπάλ - Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί
  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 4.718 άνθρωποι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία (φωτ.: Narendra Shrestha / EPA)
 • Θρήνος και απόγνωση στο Νεπάλ - Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί
  Οι διασώστες εργάζονται ακόμα και με γυμνά χέρια προκειμένου να ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια και να απεγκλωβίσουν επιζώντες (φωτ.: Narendra Shrestha / EPA)
 • Θρήνος και απόγνωση στο Νεπάλ - Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί
  Εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι του Κατμαντού που έμειναν άστεγοι (φωτ.: Narendra Shrestha / EPA)
 • Θρήνος και απόγνωση στο Νεπάλ - Περισσότεροι από 2.000 οι νεκροί
  Παρά την παγωνιά και τη βροχή, πολλοί πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο εξαιτίας των μετασεισμών (φωτ.: Narendra Shrestha / EPA)

Με γυμνά χέρια και αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ, σχεδόν 24 ώρες μετά, σκάβουν ακόμα στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο· νεότερος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 1.953 θύματα στο Νεπάλ και για τουλάχιστον 53 θύματα στη βόρεια Ινδία. Από την περιοχή του Θιβέτ μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 17 νεκροί.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των θυμάτων πρόκειται να αυξηθεί, την ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ανάγκες των κατοίκων και το εύρος της καταστροφής.

Στην πρωτεύουσα πολλοί, παρά την παγωνιά και τη βροχή, επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο ή σε αυτοσχέδια καταλύματα εξαιτίας των μετασεισμών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει σε καταφύγια σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες που έμειναν άστεγοι.

Τα νοσοκομεία του Κατμαντού σοροί μεταφέρονται διαρκώς ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν μάχη προκειμένου να φροντίσουν τους τραυματίες που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτάνουν τους 4.718.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Εκτός λειτουργίας είναι και το τηλεφωνικό δίκτυο. Η οργάνωση Oxfam ετοιμάζεται να μεταφέρει πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης καθώς το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα. Ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν στο σημείο νωρίς σήμερα το πρωί, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 ξένης υπηκοότητας, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Στους καταυλισμούς 1 και 2 του Έβερεστ έχουν αποκλειστεί περίπου 100 ορειβάτες και οδηγοί που αδυνατούν να επιστρέψουν σε χαμηλότερο υψόμετρο καθώς έχει κλείσει η διάβαση του Κούμπου.