25 Απρίλιος 2015, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2015, 09:57

Ερώτηση για τις τουρκικές απειλές να γίνει η Αγια-Σοφιά τζαμί από βουλευτή της ΝΔ

  • Ερώτηση για τις τουρκικές απειλές να γίνει η Αγια-Σοφιά τζαμί από βουλευτή της ΝΔ

Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε σχεδίου μετατροπής της Αγια Σοφιάς σε τζαμί, μετά την προκλητική ενέργεια της ανάγνωσης του κορανίου τη Μεγάλη Παρασκευή στο ναό-σύμβολο της Ορθοδοξίας, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφουν οι βουλευτές Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης και Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζεται ότι «η κίνηση αυτή εκτός από αγανάκτηση προκαλεί και εύλογη ανησυχία, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου και ένα ακόμη βήμα προς τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος».

Εξάλλου ήδη «λειτουργούν ως τζαμιά, με απόφαση της ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν, οι ναοί της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας και την Τραπεζούντα του Πόντου».

Το γεγονός, όμως, της «ανάγνωσης του κορανίου», όπως φαίνεται συνδέεται και με την πρόσφατη αναφορά του πάπα για «την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα εναντίον των Αρμενίων» που συντελέστηκε στην Τουρκία, σημειώνει ο βουλευτής Λαρίσης θέτοντας το ερώτημα «αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα υλοποίησης σχεδίου που περιλαμβάνει την απόφαση-ανοσιούργημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος».

Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον υπουργό να τους ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει ώστε να αποτραπεί η απόπειρα μετατροπής της Αγια Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος.