25 Απρίλιος 2015, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2015, 16:24

Αρμένιοι και Πόντιοι ενωμένοι για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Αρμένιοι και Πόντιοι ενωμένοι για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων
  • Αρμένιοι και Πόντιοι ενωμένοι για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων
  • Αρμένιοι και Πόντιοι ενωμένοι για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Φωτ.: Γιαννης Μαραζιώτης
  • Αρμένιοι και Πόντιοι ενωμένοι για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων
  • Αρμένιοι και Πόντιοι ενωμένοι για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Αρμένιοι από κάθε γωνιά της Αθήνας ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Ασσυρίων και όχι μόνο, την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, και έστειλαν μήνυμα καταδίκης στην Τουρκία αλλά και αποφασιστικότητας σε όλη την οικουμένη ότι θα παλέψουν όσο χρειαστεί για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του λαού τους κι από το μικρότερο κρατίδιο που υπάρχει σε τούτο τον πλανήτη.

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας (1915-2015) συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 Αρμένιοι. Μαζί τους βρέθηκαν και αντιπροσωπείες ποντιακών συλλόγων, εκπρόσωποι της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) και φυσικά Έλληνες πολίτες.

Με συνθήματα, πανό και σημαίες, οι συγκεντρωμένοι δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα τιμώντας τους νεκρούς του 2015 και στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως θα συνεχίσουν να παλεύουν για την καταδίκη της Τουρκίας και την ελευθερία της πατρίδας τους.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα εναντίον της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και υπέρ του κοινού αγώνα των λαών: «Τούρκοι φασίστες γενοκτόνοι», «Έξω οι Τούρκοι από την Αρμενία», «Λευτεριά, λευτεριά, δικαίωση», «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «Όσο ζούμε θα σας ενοχλούμε», «Το Καραμπάχ ανήκει στην Αρμενία», «Αρμένιοι-Πόντιοι-Κύπριοι, κοινός εχθρός, κοινός αγώνας», «Το αίμα των αθώων δεν στεγνώνει», κ.ά.

Η πολυπληθής πορεία κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία της Τουρκίας, τα μέτρα ασφαλείας όμως ήταν δρακόντεια. Το αστυνομικό μπλόκο ήταν στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη. Μονάχα σε τρεις εκπροσώπους των διαδηλωτών επιτράπηκε να περάσουν, μαζί με μία φωτογράφο και δύο δημοσιογράφους, όμως οι εντολές ήταν να μην φτάσουν ως το κτήριο της πρεσβείας. Τους σταμάτησαν 20 μέτρα πριν. Οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, που ήθελαν να παραδώσουν ή να θυροκολλήσουν το υπόμνημα που είχαν ετοιμάσει, διαμαρτυρήθηκαν αλλά οι εντολές ήταν ξεκάθαρες. Οι διαπραγματεύσεις ήταν συνεχείς, αλλά η στάση της Αστυνομίας δεν άλλαξε.

Λίγη ώρα αργότερα η αντιπροσωπεία έψαλε τον εθνικό ύμνο και αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση. Στην αρχή της οδού Ρηγίλλης, εκεί όπου είχε στηθεί το μπλόκο της αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν μια τουρκική σημαία. Νωρίτερα η πορεία είχε περάσει και έξω από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν, όπου ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες.

Η συγκέντρωση (που είχε ξεκινήσει στις 18:00) ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00, οπότε αποχώρησαν και οι τελευταίοι διαδηλωτές από την οδό Ρηγίλλης όπου είχε στηθεί το μπλόκο της αστυνομίας.

Η δυναμική παρουσία των Ποντίων

Ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ διάβασε από το μεγάφωνο μήνυμα συμπαράστασης προς τον αρμενικό λαό. «Θυμόμαστε και διεκδικούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως ο αγώνας των λαών είναι κοινός και πως οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν.


Σέρκο Ντοκμεντζιάν (πρόεδρος Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας), Αλέξανδρος Εφραιμίδης (πρόεδρος ΕΠΟΝΑ και μέλος της ΠΟΕ), Θοδωρής Μακρίδης (μέλος του ΔΣ της ΕΠΟΝΑ και του ΔΣ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ),
Κρικόρ Μοσκοφιάν (μέλος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας)

«100 χρόνια μετά όχι μόνο δεν ξεχάσαμε, όπως ήταν το σχέδιο των γενοκτόνων, αλλά είμαστε παρόντες και διεκδικούμε μαζί τη δικαίωση και την αναγνώριση. Η συστράτευση μας κάνει πιο δυνατούς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωσή του».

Επίσης στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε και το δευτεροβάθμιο όργανο τον Ποντίων η Π.Ο.Ε. δια του Αλέξανδρου Εφραιμίδη μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. και συντονιστή της επιτροπής Γενοκτονίας της Π.Ο.Ε. αλλά και της Αθηνάς Σωτηριάδου αντιπρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και του Γιάννη Χατζηελευθερίου μέλος του ΔΣ του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Στο pontos-news.gr μίλησε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κοσμίδης, πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης», που βρέθηκε στην συγκέντρωση. «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Αρμενίων και των Ασσυρίων για τη δικαίωση των αγώνων τους. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε».

Gallery