24 Απρίλιος 2015, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απρίλιος 2015, 11:50

Πυρρίχιος στον Κεραμεικό το Σάββατο για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού

  • Πυρρίχιος στον Κεραμεικό το Σάββατο για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού
    Χορευτές της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων σε στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση στο θέατρο Δόρα Στράτου (φωτ.: Γ. Βορύλλα)

Με δύο ώρες γεμάτες από διάφορα δείγματα της ορχηστικής τέχνης από όλο τον κόσμο γιορτάζει η Αθήνα την Παγκόσμια Ημέρα Χορού (29 Απριλίου). Ο Δήμος Αθηναίων και το Παράρτημα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID) της UNESCO ενώνουν τις δυνάμεις τους και το Σάββατο 25 Απριλίου στις 19:30 διοργανώνουν στην πλατεία Μετρό Κεραμεικού μια μεγάλη εκδήλωση.

Η Ένωση Ποντίων Μελισσίων με περίπου 10 χορευτές συμμετέχει στην εκδήλωση παρουσιάζοντας τις τρεις μορφές πυρριχίου: ατσαπάτ’, όπως είναι ευρύτερα γνωστή ως ονομασία η αργή μορφή (ή λαφρύν σέρρα όπως ονομάζεται), σέρρα χορό και χορό των μαχαιριών.

Όπως εξηγεί στο pontos-news.gr ο χοροδιδάσκαλος Όμηρος Παχατουρίδης, ο λόγος που επέλεξαν να παρουσιάσουν τον πυρρίχιο εντάσσεται σε μια προσπάθεια να κάνουν γνωστά κάποια σωστά στοιχεία για τους χορούς αυτούς. «Και ειδικά για τον χορό των μαχαιριών», εξηγεί, προσθέτοντας ότι και από πλευράς καταγωγής και χορευτικά οι τρεις μορφές του πυρρίχιου έχουν παραποιηθεί στον μεγαλύτερο, ίσως, βαθμό.

Εκτός από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων, το παρών θα δώσουν –μεταξύ άλλων– ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες», Αρμένιοι της διασποράς με το μουσικό σχήμα ΑΝΙ, ο Ρωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μπεριόζκα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τζιας, ο Σύλλογος Αυλωνιτών «Το Σάλεσι». Στο χορευτικό δίωρο θα παρουσιαστούν επίσης αιγυπτιακοί, κουρδικοί παραδοσιακοί χοροί, ευρωπαϊκοί αλλά και χοροί στιλ Bollywood ή Tribal Fusion.