23 Απρίλιος 2015, 17:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2015, 09:20

Mαθήματα σκίτσου στην ποντιακή διάλεκτο!

  • Mαθήματα σκίτσου στην ποντιακή διάλεκτο!

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου έχουμε ακούσει, αλλά μαθήματα σκίτσου στην ποντιακή διάλεκτο ομολογουμένως ακούμε για πρώτη φορά. Για τους δύσπιστους να πούμε ότι το Βήμαν-βήμαν μαθέματα για σκεδίασμαν δεν είναι ποντιακό ανέκδοτο, αλλά η δουλειά ενός σκιτσογράφου ποντιακής καταγωγής, του Δημήτρη Νικολαΐδη, ο οποίος ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τους προγόνους του.

O Δημήτρης Νικολαΐδης (ο δημιουργός της σειράς βιβλίων Καρέ-καρέ μαθήματα κίτσου), με τη νέα του προσπάθεια αποσκοπεί όχι τόσο στο να μάθουμε να σκιτσάρουμε, αλλά κυρίως να συνεχίσει να υπάρχει η ποντιακή διάλεκτος σε θέματα τέχνης ώστε να περάσουν όλα αυτά και στις νεότερες γενιές.

«Είναι ένα ελάχιστο ευχαριστώ για όλους αυτούς που έμειναν στον Πόντο και φυσικά στους προγόνους μου» αναφέρει ο Δ. Νικολαΐδη στον πρόλογο του βιβλίου του, και το... εξηγεί:

«Για τ’ ατείντς που τα στούδα τουν επέμ’ναν 'ς σην ...Πατρίδαν».

Στο προσεχές διάστημα προγραμματίζονται παρουσιάσεις του βιβλίου σε ποντιακούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει προηγηθεί παρουσίαση στους δύο Ποντιακούς Συλλόγους Κολωνίας καθώς και στο Λουντεσάιν, κατενθουσιάζοντας τους αναγνώστες.