26 Απρίλιος 2015, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2015, 13:53

Πώς να προστατέψουμε τα παιδιά από τον ανοιξιάτικο ήλιο

 • Πώς να προστατέψουμε τα παιδιά από τον ανοιξιάτικο ήλιο

Φάνηκε ξανά στον ουρανό ο ήλιος, μετά από αρκετές μέρες που είχε μπει στην κρυψώνα του. Μαζί λοιπόν με τα ευεργετικά του οφέλη στη βελτίωση της ψυχολογίας μας, κάνει τους γονείς να σκέφτονται πώς θα προστατέψουν επαρκώς τα παιδιά τους από τις πρώτες ακτίνες του ανοιξιάτικου ήλιου. Σύμφωνα με έρευνες, η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για το 90% των δερματικών καρκίνων και αν δεν δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, τα παιδιά μας θα κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από τους παππούδες τους να παρουσιάσουν κακόηθες μελάνωμα – την  πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε παιδική ηλικία μπορεί να διπλασιάσει αργότερα τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Έτσι, αν ένα παιδί έχει κοκκινίσει από τον ήλιο έστω και λίγο, η πιθανότητα για τη δημιουργία μελανώματος διπλασιάζεται, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ως εκ τούτου, ψάξαμε και βρήκαμε αρκετές χρήσιμες συμβουλές, έτσι ώστε και τον ήλιο να χαρούμε μαζί με τα παιδιά μας αλλά και να προλάβουμε τυχόν… παρενέργειες από το πύρινο χάδι του.

Χρήσιμες συμβουλές για προστασία των παιδιών από τον ανοιξιάτικο ήλιο

 • Αποφεύγετε τον ήλιο όταν η ακτινοβολία UV βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της, ανάμεσα δηλαδή στις 11 το πρωί και στις 4 το απόγευμα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών είναι προτιμότερο να μην εκτίθενται απευθείας στον ήλιο, αν όμως η έκθεση είναι αναπόφευκτη, τα ρούχα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ήλιο, μαζί με ένα αντηλιακό ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά.
 • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα χωρίς χημικά συστατικά, με υποαλλεργική σύνθεση και χωρίς άρωμα που παρέχουν στο δέρμα των παιδιών τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Μπορείτε να βάζετε αντηλιακό και σε μωρά κάτω των 6 μηνών.
 • Φορέστε στο παιδί σας ένα καπέλο με πλατύ γείσο και γυαλιά ηλίου ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά.
 • Προτιμήστε το χαλαρό ντύσιμο πυκνής ύφανσης, που είναι κατάλληλο για να κρατήσει το παιδί σας όσο το δυνατό πιο δροσερό. Για την περίοδο που διανύουμε τώρα ένα ελαφρύ ανοιξιάτικο μπουφάν ή μια ζακέτα αποτελούν την ιδανική επιλογή.

 • Βεβαιωθείτε ότι το καρότσι που μεταφέρετε το παιδί σκιάζεται με κουκούλα ή ομπρέλα και έχει επαρκή προστασία από τον ήλιο και στα πλαϊνά του μέρη.
 • Έχετε πάντα μαζί σας και δίνετε στο παιδί άφθονο νερό, για να προλάβετε τυχόν αφυδάτωση.
 • Δώστε σαφείς οδηγίες σε όσους προσέχουν το παιδί (γιαγιά, μπέιμπι σίτερ, βρεφονηπιοκόμο) σχετικά με την προστασία από τον ήλιο. Δώστε ένα αντηλιακό και ένα καπέλο στον παιδικό σταθμό εξηγώντας στη νηπιαγωγό ότι θέλετε οπωσδήποτε το παιδί να τα φοράει όταν βγαίνει έξω.
 • Όταν πηγαίνετε στο πάρκο ή στις κούνιες καταλύστε στη σκιά ενός δέντρου παροτρύνοντας και τα παιδιά να παίζουν στη σκιά, και υπενθυμίζοντάς τους να έρχονται κοντά σας για να ξεκουραστούν και να πιουν νερό.
 • Στον κήπο ή στη βεράντα του σπιτιού σας, καλό θα είναι να στήσετε τα παιχνίδια του παιδιού σε μέρος όπου σκιάζεται ή τουλάχιστον να τοποθετήσετε προσωρινά προστατευτικά για τον ήλιο στο σημείο όπου παίζει το παιδί.