22 Απρίλιος 2015, 18:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2015, 18:29

Θυρανοίξια της ανακαινισμένης Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο

  • Θυρανοίξια της ανακαινισμένης Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο
    Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιού Καΐρου (οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)

Την Παρασκευή (24/4) θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα τα θυρανοίξια της ανακαινισμένης Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιού Καΐρου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου (23/4) με τον Μέγα Εσπερινό και τη συναυλία των Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ομάρ Χαϊράτ στον προαύλιο χώρο της Μονής.

Ο ελληνισμός της Αιγύπτου αναμένεται να τιμήσει την ιστορική ημέρα για την «Ροτόντα της Ανατολής», η οποία αποτελεί σύμβολο όχι μόνο για τη Χριστιανοσύνη, αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Ο αναστηλωτικός σχεδιασμός ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι πόροι της υλοποίησης του έργου εξασφαλίστηκαν από τις προσπάθειες του­ Προκαθήμενου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και από τη χορηγία του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου. Ο προϋπολογισμός άγγιξε τα 6,5 εκατ. ευρώ. Για την ανακαίνιση και τη διάσωση της Μονής εργάστηκε μεγάλη ομάδα αρχαιολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και συντηρητών έργων τέχνης. Πάντως, η πρώτη (ανεπίσημη) θεία λειτουργία στο ναό έγινε αρκετό καιρό πριν από τα εγκαίνια (τον περασμένο Μάιο).  


Η εικόνα του Αγ. Γεωργίου

Ο Ιερός Ναός που βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες, μεταξύ της αρχαίας Μέμφιδος και της Ηλιουπόλεως, είναι κυκλοτερής οκτάστηλος και χτίστηκε (επί αυτοκρατορίας Μέγα Θεοδόσιου) προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου, επάνω στα θεμέλια ενός ρωμαϊκού φρουρίου. Αποκαλείται και «Ροτόντα της Ανατολής» καθώς δεν υπάρχει άλλος τόσο εντυπωσιακός ναός σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Gallery