22 Απρίλιος 2015, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2015, 16:30

Άρτα: 211 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο βάραθρο της Ι. Μ. Σέλτσου (βίντεο)

  • Άρτα: 211 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο βάραθρο της Ι. Μ. Σέλτσου (βίντεο)

Λιτή επετειακή εκδήλωση για τα 211 χρόνια από τη μάχη του Σέλτσου και την ύστατη θυσία των 1.400 Σουλιωτών και Ροδοβιζινών, το 1804, πραγματοποιήθηκε το πρωί στον μαρτυρικό τόπο από την Αδελφότητα Πηγιωτών Αρτας και το Σύλλογο Γυναικών Δήμου Γ. Καραϊσκάκη «Η Λένω Μπότσαρη», με τη συνδρομή και του δήμου Γ. Καραϊσκάκη.

Πλήθος κόσμου προσήλθε για να προσκυνήσει στο μοναστήρι της Κοιμήσεως, αλλά και να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους Σουλιώτες που μαρτύρησαν.

Μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και οι παρευρισκόμενοι έριξαν στεφάνια στο βάραθρο της Γκούρας, τον «Πέτακα», πίσω από την Μονή, εκεί όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών.

Αναβίωσαν μνήμες που έχουν χαραχτεί στην ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα και ο σπαραγμός εκείνων που έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από την Ιερά Μονή Σέλτσου στην Κοιλάδα του Αχελώου, για να μην παραδοθούν ύστερα από πολύμηνη πολιορκία στα στρατεύματα του Αλή Πασά. Από τους περίπου 1.400 Σουλιώτες που κατέφθασαν εκεί, διασώθηκαν μόνο 65 μαχητές.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, ο αντιπεριφερειάρχης  Άρτας Βασίλης Ψαθάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η μάχη του Σέλτσου και η θυσία των Σουλιωτών είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο και σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Έτσι, προσκυνούμε και αποδίδουμε φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για τη δική μας ελευθερία».

Δείτε στο βίντεο αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Σέλτσου: