22 Απρίλιος 2015, 14:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2015, 14:43

Με ποιον τρόπο κύκλωμα εξαπατά ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη

  • Με ποιον τρόπο κύκλωμα εξαπατά ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη
    Φωτ.: Γιάννης Κολεσίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ένα τηλεφώνημα, και οι οικονομίες τους κάνουν φτερά! Από τις αρχές του χρόνου τουλάχιστον 15 ηλικιωμένοι έχουν πέσει θύματα του κυκλώματος που δρα συστηματικά στη Θεσσαλονίκη, και το οποίο μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αποσπάσει πάνω από 90.000 ευρώ.

Πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της 86χρονης που εμφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα στο Τμήμα Ασφαλείας Καλαμαριάς λέγοντας ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άτομο που της συστήθηκε ως γιατρός και την ενημέρωσε ότι ο γιος της ενεπλάκη σε τροχαίο. Προκειμένου να γίνει άμεσα η χειρουργική επέμβαση –όπως της είπαν–, η ηλικιωμένη έδωσε 8.000 ευρώ σε άλλο άτομο που πήγε στο σπίτι της και της συστήθηκε ως συνεργάτης του γιατρού.

Αξιωματικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης θεωρούν ότι ο εγκέφαλος του κυκλώματος πρέπει να βρίσκεται στη Βουλγαρία, απ’ όπου εντοπίζονται τα θύματα.

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούν τη «μέθοδο του τροχαίου» με δύο τρόπους για να αποσπούν χρήματα από τους ηλικιωμένους. Είτε παριστάνουν τους γιατρούς που πρέπει να χειρουργήσουν άμεσα τον γιο ή την κόρη τους, είτε τους δικηγόρους που θα βοηθήσουν τα παιδιά τους τα οποία υποθετικά ευθύνονται για το τροχαίο.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα, τρεις Έλληνες και ένας Βούλγαρος, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν στρατολογηθεί από το κύκλωμα. Εκτός από τις 15 περιπτώσεις ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη που έδωσαν τα χρήματα και τις οποίες εξετάζει η Αστυνομία, άλλες 40 καταγγελίες απόπειρας εξαπάτησης βρίσκονται στο μικροσκόπιο.