22 Απρίλιος 2015, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2015, 17:35

Ο συμβολισμός του άνθους για την 100ή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας

  • Ο συμβολισμός του άνθους για την 100ή επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας
    Το άνθος «μη με λησμόνει» είναι το επίσημο σήμα της 100ής επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ένα άνθος, ένα «μη με λησμόνει», είναι το επίσημο σήμα της 100ής επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η επιλογή του έγινε επειδή ένα συνειρμικό σύμβολο όπως αυτό απευθύνεται κυρίως στο υποσυνείδητο, σε αντίθεση με ένα επιθετικό και αιχμηρό σύμβολο το οποίο αφυπνίζει συναισθήματα επιφύλαξης και διάστασης των απόψεων του κοινού.

«Θυμήσου!», είναι το κυρίαρχο μήνυμα που μεταδίδεται μέσα από τα πέταλα του πρωτότυπου αυτού λογότυπου με τα τέσσερα χρώματα. Η ονομασία του αποδίδει σε όλες τις γλώσσες την ιδέα της θύμησης, ενώ στον Μεσαίωνα θεωρούνταν σύμβολο της παρουσίας του Θεού.

Τα πέντε πέταλα συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους, όπου τα θύματα της Γενοκτονίας βρήκαν καταφύγιο και σκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο αποτελώντας τη μεγάλη αρμενική διασπορά.

Ένα μάλιστα από τα πέταλα περιλαμβάνει λέξεις που αποκρυσταλλώνουν τη θέση των απανταχού Αρμενίων απέναντι στην ιστορική τους ευθύνη: «Θυμάμαι, Καταδικάζω, Απαιτώ, Ζω».

Τα τέσσερα χρώματα του λογότυπου και τι συμβολίζουν

  • Το μαύρο κέντρο συμβολίζει το παρελθόν, τη φρίκη και τις μνήμες της σφαγής.
  • Το ακτινωτό λιλά που περιβάλλει το «παρελθόν» συμβολίζει τη συμμετοχή στην ιδέα της ενοποίησης και της ομοψυχίας.
  • Τα μοβ πέταλα ως κύριο χρώμα προτάθηκαν για να συμβολίζουν το μέλλον και την προοπτική της ενοποίησης, καθώς είναι το χρώμα που χρησιμοποιείται ευρύτατα στα ιμάτια των ιερέων της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητη βάση της Αρμενικής Εθνικής Συνείδησης.
  • Το κίτρινο χρώμα αποδίδει την ιδέα της αιωνιότητας και συμβολίζει το φως του ήλιου και την ελπίδα για ζωή και δημιουργία. Αναπαρίσταται από 12 κυκλικά τοποθετημένους «στήμονες» που συμβολίζουν τους 12 στύλους του Μνημείου της Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ.