22 Απρίλιος 2015, 14:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2015, 15:52

Η Βούλα Πατουλίδου ηθοποιός σε ποντιακή μαύρη κωμωδία!

  • Πατουλίδου: Ζούμε σε μια Ελλάδα που δεν την αναγνωρίζουμε
    Φωτ.: Σωτήρης Μπαρμπαρούσης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για την… ποντιακή διάλεκτο ρε γαμώτο! Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε η Βούλα Πατουλίδου, που αποφάσισε να ανέβει στο θεατρικό σανίδι κρατώντας έναν ρόλο στην πρώτη μαύρη κωμωδία που έχει γραφτεί στα ποντιακά. Το έργο Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει ο εκδότης του ποντιακού ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού Άμαστρις Δημήτρης Πιπερίδης. Εκτός από τη Βούλα Πατουλίδου που κάνει την ψηλομύτα νύφη Πόντιας πεθεράς, σε ρόλους-έκπληξη εμφανίζονται γνωστοί καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής.

«Θεωρώ τη συμμετοχή μου στην παράσταση ως μια από τις πιο πολιτικοποιημένες πράξεις που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι ο αγώνας για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου είναι μια υπόθεση πρωτίστως πολιτική», δηλώνει η Βούλα Πατουλίδου.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης και νυν αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι λόγω των υποχρεώσεών της δεν μπορεί να ακολουθήσει την ομάδα της Εταιρείας Θεάτρου Γ.Κ. Φωτιάδης σε όλη την περιοδεία. Ωστόσο θα είναι στην παράσταση με την οποία θα εγκαινιαστεί η θεατρική σκηνή της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, στις 30 Απριλίου.

Πατουλίδου: Αν πιστεύουμε ότι η ποντιακή διάλεκτος δεν πρέπει να πεθάνει, τότε πρέπει να εφευρίσκουμε συνεχώς πρωτότυπους τρόπους για της δώσουμε χώρο και λόγο ύπαρξης.

Με έντονο το στοιχείο της πολιτικής σάτιρας, το θεατρικό Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα αφηγείται πώς ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει τη ζωή της κυρα-Παρθένας και του μπαρμπα-Χαράλαμπου, του ηλικιωμένου ζευγαριού Ποντίων που ζει σε ένα χωριό της βόρειας Ελλάδας μαζί με τη Στέφκα, τη Βουλγάρα οικιακή βοηθό. Όταν διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο για στάβλους, αχυρώνες και κοτέτσια, θέτουν σε εφαρμογή ένα σατανικό σχέδιο: ο μπαρμπα-Χαράλαμπος υποδύεται τον πεθαμένο και η κυρα-Παρθένα τού οργανώνει κανονική κηδεία προκειμένου να έρθουν οι γιοι και οι νύφες με τους οποίους εδώ και χρόνια έχουν διακόψει κάθε επαφή. Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!


Όλοι οι συντελεστές επί σκηνής και ο μπαρμπα-Χαράλαμπος στην... κάσα!

Η πρεμιέρα έγινε στις 15 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά, η ποντιακή μαύρη κωμωδία θα περιοδεύσει σε αρκετές πόλεις. Πρώτος σταθμός της περιοδείας η Κοζάνη, με έντονο το στοιχείο της παρουσίας Κοζανιτών σε… αινιγματικούς ρόλους. Τους υπόλοιπους ρόλους εκτός από τη Βούλα Πατουλίδου κρατούν οι Αλέξης Παρχαρίδης, Μελίνα Χατζηκαμάνου, Σάββας Μαυροματίδης, Ιφιγένεια Κιλαζίδου, Σάββας Τοπαλίδης, Τάνια Μαραπά, Δημήτρης Πιπερίδης.

Εκδηλωσεις