22 Απρίλιος 2015, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Απρίλιος 2015, 14:30

Το δράμα της Συρίας και οι αγνοούμενοι χριστιανοί μητροπολίτες

  • Το δράμα της Συρίας και οι αγνοούμενοι χριστιανοί μητροπολίτες

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που απήχθησαν ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο ορθόδοξος Σύρος μητροπολίτης Γρηγόριος Γιοχάνα (Ιωάννης) Ιμπραήμ, ενώ η συριακή τραγωδία συνεχίζει να εκτυλίσσεται με θύματα χιλιάδες αμάχους.


Ο μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δυο ιεραρχών, η τύχη τους εξακολουθεί να αγνοείται.

Η ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει ουσιαστικά στις έρευνες για τους μητροπολίτες και καλεί όλες τις πλευρές «να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της βίας στην περιοχή που έχει προκαλέσει πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, κύματα προσφύγων και καταστροφές μνημείων ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.


Κατεστραμμένα γλυπτά στην Παλμύρα

Οι μητροπολίτες ήταν οι πρώτοι υψηλόβαθμοι ιερωμένοι στη Συρία οι οποίοι έπεσαν θύματα απαγωγής από ενόπλους κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το Χαλέπι, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.

Εχθροπραξίες και χημικά αέρια

Την ίδια ώρα, στη Συρία συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, με τον Μπασάρ αλ Άσαντ να κατηγορείται πλέον πως εξαπολύει επιθέσεις με χημικά αέρια αδιαφορώντας για τους αμάχους.

Μόλις χθες, το CNN μετέδωσε βίντεο που δείχνει μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά, την ώρα που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο μετά από επίθεση με αέριο χλωρίου στη Συρία. Στις πολύ σκληρές εικόνες του εμφανίζονται αρχικά η γιαγιά της οικογένειας, για την οποία οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα καθώς ήταν ήδη νεκρή, και στη συνέχεια τα τρία μικρά παιδιά. Ο αφρός στο στόμα τους αποτελεί απόδειξη ότι είχαν δεχθεί επίθεση με χημικά, σημειώνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν δεν υπήρχε χώρος, κι έτσι οι γιατροί τα έβαλαν πάνω στο σώμα της νεκρής γιαγιάς τους.

Ο Άσαντ επιμένει πως πρόκειται για κατασκευασμένα γεγονότα και κατηγορεί τη Δύση ότι δημιούργησε τους τζιχαντιστές και προειδοποιεί πως τώρα πρέπει να περιμένει τα χειρότερα.

Το δράμα των προσφύγων

Η φρίκη του πολέμου γεννά νέα κύματα προσφύγων από τη Συρία, οι οποίοι μαζί με εκείνους που φεύγουν από το Ιράκ, τη Λιβύη κι άλλες χώρες, φθάνουν κατά δεκάδες χιλιάδες στις ακτές της Μεσογείου, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να φτάσουν στην Ευρώπη.

Με δεδομένη την τραγωδία και την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δημιοιυργήσει «ασφαλείς περιοχές» για «ανθρωπιστικούς λόγους» στο έδαφος της Συρίας.

Τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θύματα και εκτοπισμένους έως τις 21 Μαρτίου 2015 είναι ασύλληπτα.

Οι νεκροί είναι πάνω από 215.000, οι εκτοπισμένοι 11 εκατομμύρια και 4 εκατομμύρια όσοι έγιναν πρόσφυγες εγκαταλείποντας τη Συρία.