21 Απρίλιος 2015, 23:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 23:44

Απάτη εκατομμυρίων ευρώ απέτρεψαν Έλληνες και Βέλγοι εφοριακοί

  • Απάτη εκατομμυρίων ευρώ απέτρεψαν Έλληνες και Βέλγοι εφοριακοί

Με όπλο μια βέλγικη πατέντα ανάλυσης κινδύνου, η Γενική  Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάφερε να εντοπίσει 18 ΑΦΜ επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε τριγωνικές συναλλαγές με αποτέλεσμα κάποιοι να καρπώνονται την επιστροφή του ΦΠΑ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Έτσι η χώρα ωφελήθηκε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως ανακοινώθηκε οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν τη γνωστή μέθοδο συναλλαγών τύπου «carousel», όπου εταιρείες-βιτρίνες εντός της Ε.Ε. πραγματοποιούν αλυσίδα συναλλαγών μέχρι που ο ΦΠΑ «χάνεται». 

Οι συγκεκριμένοι 18 ΑΦΜ έχουν χρησιμοποιηθεί σε συναλλαγές συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ.

Αρμόδια για την ειδική εφαρμογή με την οποία εντοπίστηκαν και θα εντοπίζονται οι ύποπτες συναλλαγές είναι 10μελής ομάδα Ελλήνων εφοριακών και 3μελής ομάδα Βέλγων που παρείχαν την τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία ελέγχου διασφάλισης εσόδων.

Η εφαρμογή βασίζεται στην ηλεκτρονική επεξεργασία στοιχείων από πολλές βάσεις δεδομένων, με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου στη βάση δεδομένων των οποίων χτυπά κόκκινο, όταν εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές.

Στην περίπτωση που αποδειχθεί η εικονικότητα των συναλλαγών, μετά από επιτόπιο έλεγχο, οι αρχές απενεργοποιούν τον ΑΦΜ και έτσι ακυρώνεται το αίτημα επιστροφής ΦΠΑ.