21 Απρίλιος 2015, 21:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απρίλιος 2015, 13:32

Πόλεμος δημάρχων-κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα

  • Πόλεμος δημάρχων-κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα
    Ο Δημήτρης Μάρδας (δεξιά) δεν κατάφερε να πείσει δημάρχους και περιφερειάρχες στις συναντήσεις που είχε μαζί τους (φωτ.: Β. Βαρδουλάκης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πόλεμος ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση έχει ξεσπάσει με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί αύριο στη Βουλή και αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και των περιφερειών.

Παρά  τις προσπάθειες που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας για να πείσει τόσο την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) όσο και την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) το πολεμικό κλίμα παρέμεινε. Λάδι στη φωτιά έριξε και η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που υποστήριξε ότι ήταν πάγιο αίτημα των θεσμών να συγκεντρωθούν τα αποθεματικά των ΟΤΑ σε έναν κρατικό τραπεζικό λογαριασμό.

Στον «κουμπαρά» της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν τα διαθέσιμα περίπου 60 εκατ. ευρώ του ΟΑΕΕ και τα 50 εκατ. από τον ΟΑΕΔ που πριν από λίγες εβδομάδες είχε παραχωρήσει άλλα 120 εκατ. ευρώ!

Οι δήμαρχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να βάλει χέρι στα χρήματα των ΟΤΑ τονίζοντας ότι την τελική μορφή των αντιδράσεών τους θα την αποφασίσουν στις 7 Μαΐου που έχουν το Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Οι περιφερειάρχες, από τη μεριά τους, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και έως τότε δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα.