21 Απρίλιος 2015, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 20:30

Οι ΗΠΑ έβαλαν Ξηρό και Μαζιώτη στη λίστα τρομοκρατών

  • Οι ΗΠΑ έβαλαν Ξηρό και Μαζιώτη στη λίστα τρομοκρατών
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, και έπειτα από τους ισχυρισμούς του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στην ένταξη του Χριστόδουλου Ξηρού και του Νίκου Μαζιώτη στη λίστα των τρομοκρατών. Οι ΗΠΑ δείχνουν με αυτόν τον τρόπο την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους θεωρώντας ως σοβαρό ολίσθημα την κυβερνητική απόφαση.

Όπως αναφέρει το έγγραφο «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όρισε τους Χριστόδουλο Ξηρό και Νικόλαο Μαζιώτη κάτω από την εντολή 13224, που στοχοποιεί τρομοκράτες και εκείνους που παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες και τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της εντολής, τα περιουσιακά στοιχεία που τελούν υπό την αμερικανική δικαιοδοσία και στα οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν πρόσβαση παγώνουν».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πως κανένας Αμερικανός πολίτης δεν επιτρέπεται να έχει οποιαδήποτε συναλλαγή με τους Ξηρό και Μαζιώτη.

Παράλληλα, στο έγγραφο περιγράφεται η δράση των δύο ανδρών και όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν ένας από τους αρχηγούς δολοφόνους της 17ης Νοέμβρη, μέχρι τη σύλληψή του το 2002. Τον Ιανουάριο του 2014, ο Ξηρός εξέτιε ποινή στην φυλακή του Κορυδαλλού κοντά στην Αθήνα, στην Ελλάδα, όταν εξαφανίστηκε ενώ είχε προσωρινή άδεια για να επισκεφθεί την οικογένειά του στη Βόρεια Ελλάδα».

Παράλληλα, το έγγραφο περιγράφει και την δράση του Νίκου Μαζιώτη για τον οποίο αναφέρει πως είναι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας και είχε συλληφθεί μαζί με άλλα έξι μέλη της ίδια οργάνωσης το 2010, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσής του.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δράση κατά των τρομοκρατών και των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού», καταλήγει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.