26 Απρίλιος 2015, 15:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2015, 14:58

Καταγραφή των μνημείων της καθ' ημάς Ανατολής

  • Καταγραφή των μνημείων της καθ' ημάς Ανατολής
    Ο ναός του Αγίου Αβερκίου στο χωριό Κουρκουνλού, στη θάλασσα του Μαρμαρά

Το Ίδρυμα Χραντ Ντινκ, με την οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος ΙΙΙ του Διαλόγου της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, έχει ανακοινώσει την έναρξη προγράμματος με τίτλο «Αποκάλυψη και υπεράσπιση της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Ανατολής».

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εύρεση της ονομασίας και της τοποθεσίας με τη χαρτογράφηση εκκλησιών, σχολείων, μοναστηριών, κοιμητηρίων και νοσοκομείων (πρόσθετα και άλλων ευαγών ιδρυμάτων όπως π.χ. πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, ορφανοτροφείων, γηροκομείων, πτωχοκομείων κτλ.) στην Ανατολή, που έχουν ανεγερθεί από Έλληνες, Αρμενίους, Εβραίους και Ασσυρίους (σημ. προφανώς η διάθεση φωτογραφιών των αναφερόμενων μνημείων έχει μεγάλη σημασία).

Το αποτέλεσμα των εργασιών αυτών εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικό στην αναζωογόνηση και τη διατήρηση της μνήμης των λαών αυτών, και στην ανοικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.

Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα αποτελέσουν τη βάση της γνώσης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολής και θα συμβάλουν με την κινητοποίηση της κοινωνίας για την προστασία όσων μνημείων έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα σε σημαντικό βαθμό.


Ερειπωμένη εκκλησία στο πάλαι ποτέ ελληνικό χωριό Λεβίσι, στα παράλια της Τουρκίας

Ο αλληλεπιδραστικός χάρτης προβλέπεται να είναι διαθέσιμος από τον ιστότοπο του Ιδρύματος Χραντ Ντινκ σε 15 μήνες, στο τέλος του προγράμματος. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Χραντ Ντινκ και της Europa Nostra Τουρκίας.

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) σε συνεργασία με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (OIOΜΚΩ) καλεί τα Σωματεία-Μέλη της και κάθε πολίτη που διαθέτει περισσότερα στοιχεία για μνημεία της καθ' ημάς Ανατολής (όνομα μνημείου, χρήση, περιοχή, τοποθεσία, ιστορικό του μνημείου αν είναι γνωστό, παλιές και σημερινές φωτογραφίες του) να τα καταγράψει στο επισυναπτόμενο έγγραφο και να τα αποστείλει στο mail της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) opsehellas@gmail.com με θέμα: Καταγραφή Μνημείου.


Εγκαταλελειμμένος ορθόδοξος ναός στην Καισάρεια της Καππαδοκίας