21 Απρίλιος 2015, 15:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 15:53

Με 10 προτάσεις Αβραμόπουλου η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό

  • Με 10 προτάσεις Αβραμόπουλου η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό
    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μοργκερίνι και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζουν τις προτάσεις της Κομισιόν ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής (φωτ.: Julien Warnard / EPA)

Με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη απαντά η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εκκλήσεις να αντιμετωπιστεί άμεσα το δράμα των μεταναστών στη Μεσόγειο, μετά και το τελευταίο ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης που στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους και προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Από την αρχή του 2015 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι πάνω από 1.600 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν σε ναυάγια δουλεμπορικών.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος προτείνει ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων για το μεταναστευτικό, το οποίο είναι και πρόταση της Κομισιόν, και θα αποτελέσει βάση συζήτησης στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Το σχέδιο προβλέπει ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, διπλασιασμό της χρηματοδότησης και των διαθέσιμων πλοίων του κοινοτικού προγράμματος «Τρίτων» για την προστασία των συνόρων, επαναπατρισμό μεταναστών και επιχειρήσεις για την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Η Κομισιόν στο σχέδιο που προωθείται προτείνει οι χώρες-μέλη να λαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα από όλους τους μετανάστες. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, με τη σειρά της, θα αποστείλει σε Ελλάδα και Ιταλία ομάδες που θα ενισχύσουν τις διαδικασίες παροχής ασ

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού εθελοντικού και πιλοτικού προγράμματος για την εγκατάσταση των προσώπων που χρειάζονται προστασία. Ειδικά για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Νιγηρία, ζητούμενο είναι να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες ενώ εξετάζεται και η συνεργασία με χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη. Γραφεία Μετανάστευσης που θα δημιουργηθούν σε τρίτες χώρες θα συλλέγουν πληροφορίες για τις μεταναστευτικές ροές και θα ενισχύουν το ρόλο των διπλωματικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.