22 Απρίλιος 2015, 09:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 18:16

100 χρόνια αρμενικές φορεσιές σε έκθεση-έκπληξη στο Ερεβάν (φωτο)

  • 100 χρόνια αρμενικές φορεσιές σε έκθεση-έκπληξη στο Ερεβάν (φωτο)
    Η εντυπωσιακή έναρξη της έκθεσης - συναυλίας με τις 100 εθνικές φορεσιές των Αρμενίων (Φωτ.:Photolure)
  • 100 χρόνια αρμενικές φορεσιές σε έκθεση-έκπληξη στο Ερεβάν (φωτο)
  • 100 χρόνια αρμενικές φορεσιές σε έκθεση-έκπληξη στο Ερεβάν (φωτο)
  • 100 χρόνια αρμενικές φορεσιές σε έκθεση-έκπληξη στο Ερεβάν (φωτο)

Αναδρομή στην ενδυματολογική ιστορία της Αρμενίας τον τελευταίο αιώνα έκανε η Τζούλια Μουτλού, γνωστή Αρμένια καλλιτέχνιδα από την Κωνσταντινούπολη, με τη συναυλία-έκθεση «100 χρόνια – 100 Αρμενικά Εθνικά Κοστούμια» όπου παρουσιάστηκαν οι εθνικές φορεσιές των ομοεθνών της από το 1590 έως το 2015.

Η παρουσίαση των υπέροχων αρμενικών φορεσιών που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ήταν υπό την υψηλή εποπτεία της Πρώτης Κυρίας Ρίτας Σαργκισιάν χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Διασποράς της Αρμενικής Δημοκρατίας και στηρίχθηκε από την Επισκοπή της Αρμενικής Καθολικής Εκκλησίας στην Αρμενία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

«Η έκθεση των ιστορικών κοστουμιών δεν είναι απλώς η παρουσίαση των εθνικών φορεσιών, αλλά ένα συναισθηματικό "προσκύνημα" στη γη των προγόνων μας» είπε η Μακρούχι Χαγκοπιάν, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Marmara Daily».

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη να δουν εθνικές φορεσιές διαφορετικών τάξεων και φύλων που φορέθηκαν από Αρμένιους από το 1590 έως το 2015, και να πάρουν μια ιδέα για τα ήθη των Αρμενίων στις πόλεις και την επαρχία, το γούστο των γυναικών που έφτιαξαν τα κοστούμια, καθώς και τη δημιουργικότητά τους.

Ανάμεσά τους, φορεσιές αγροτών και εμπόρων της Οθωμανικής εποχής καθώς επίσης και καπέλα, παπούτσια, παντελόνια και κοσμήματα.

«Η έκθεση των ιστορικών κοστουμιών δεν είναι απλώς η παρουσίαση των εθνικών φορεσιών, αλλά ένα συναισθηματικό "προσκύνημα" στη γη των προγόνων μας» είπε η Μακρούχι Χαγκοπιάν, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Marmara Daily που στήριξε επικοινωνιακά την εκδήλωση.

Η έκθεση επενδύθηκε μουσικά και χορευτικά με τραγούδια και χορούς από το 1590 έως σήμερα.

Gallery