21 Απρίλιος 2015, 14:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 14:47

Η οφίτικη ποντιακή μουσική παράδοση στα «Υψηλάντεια» της Nέας Τραπεζούντας Πιερίας

  • Η οφίτικη ποντιακή μουσική παράδοση στα «Υψηλάντεια» της Nέας Τραπεζούντας Πιερίας

Με την καταγραφή της οφίτικης ποντιακής μουσικής παράδοσης ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Υψηλάνεια» στη Nέα Τραπεζούντα Πιερίας.

Ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης», συνεχίζοντας τις καταγραφές για τη δημιουργία ψηφιακού υλικού, διοργάνωσε ένα ποντιακό οφίτικο παρακάθ' στο πλαίσιο των «Υψηλαντείων 2015». Στην εκδήλωση κλήθηκαν όλοι οι παλαιοί λυράρηδες, τραγουδιστές και χορευτές του χωριού, προκειμένου να καταγραφούν τραγούδια, σκοποί, χοροί της επαρχίας Όφεως Πόντου, όπως και ιστορίες από τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και την εγκατάσταση στη μακεδονική γη.

«Οι παλαιοί Πόντιοι έχουν τις μνήμες πιο έντονες και εμείς ως νέοι θέλουμε να τις καταγράψουμε ώστε να μείνουν και στις επόμενες γενιές Ποντίων» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Δημοσθένης Σεϊταρίδης.

Σύμφωνα με το σύλλογο, «οφίτικη» ονομάζουμε την παράδοση των Ελλήνων της Επαρχίας Όφεως του Πόντου όπου εξαιτίας των μαζικών εξισλαμισμών του 17ου αιώνα, στα τέλη του 19ου αιώνα από τα 65 περίπου ελληνόφωνα χωριά της επαρχίας μόνο λίγα είχαν απομείνει χριστιανικά. Τα ονόματα των χωριών αυτών ήταν: Κρηνίτα, Γίγα, Ζουρέλ, Κουρίτς, Χαλτ, Κοφκία, Λέκα και Ζησινώ. Τα χριστιανικά χωριά είχαν σχολεία, τα οποία λειτουργούσαν με τη μέριμνα πολιτιστικών συλλόγων όπως η «Μέλισσα», o «Πελαργός», η «Κυψέλη» και η «Πρόοδος». Από αυτά τα χωριά κατάγονταν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού της Νέας Τραπεζούντας Πιερίας, οι οποίοι το 1923 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. 

Η Νέα Τραπεζούντα Πιερίας ιδρύθηκε το 1928 και σ' αυτήν εγκαταστάθηκαν οφίτες πρόσφυγες που ήταν διασκορπισμένοι σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. 

Παρά τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης οι πρώτοι κάτοικοι δεν ξέχασαν τη πλούσια πολιτιστική δράση που είχαν αναπτύξει στα χωριά τους στον Πόντο, και αμέσως μετά την εγκατάστασή τους ενδιαφέρθηκαν για την πολιτιστική ανάπτυξη του νέου οικισμού. Έτσι, με πρωτοβουλία του Παύλου Βασιλειάδη του Χαραλάμπους ιδρύθηκε ένας από τους πρώτους πολιτιστικούς συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων η «Κυψέλη», ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε «Αλέξανδρος Υψηλάντης».