21 Απρίλιος 2015, 11:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 11:41

Τζον Κέρι προς Νίκο Κοτζιά: Οι τρομοκράτες πρέπει να μείνουν στη φυλακή

  • Τζον Κέρι προς Νίκο Κοτζιά: Οι τρομοκράτες πρέπει να μείνουν στη φυλακή
    Χαμόγελα στην αρχή...
  • Τζον Κέρι προς Νίκο Κοτζιά: Οι τρομοκράτες πρέπει να μείνουν στη φυλακή
    Με το γάντι, προειδοποίηση στη συνέχεια...

Με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές έθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά την αξίωση των ΗΠΑ «οι τρομοκράτες να παραμείνουν στη φυλακή».

Κατά τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Έλληνας Υπ.Εξ. έσπευσε να εξηγήσει ότι δεν απελευθερώνεται κανείς, απλά αλλάζει ο τρόπος κράτησης, δηλαδή οι καταδικασθέντες θα κρατούνται σπίτι τους υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος. Εξάλλου, όπως είπε, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης «προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές».

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τζον Κέρι, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς στο γνωστό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι η Αθήνα, αν και κατανοεί τις ευαισθησίες της αμερικανικής πλευράς, «αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου». 

Αν και η συνάντηση των δυο υπουργών επισκιάστηκε από το θέμα του Σάββα Ξηρού και τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς που είχε χαρακτηρίσει την αποφυλάκισή του «μη φιλική πράξη», οι δυο υπουργοί συζήτησαν και για άλλα σημαντικά ζητήματα.

Κυπριακό, ελληνορωσικές σχέσεις, οικονομική κρίση, ελληνοτουρκικά και το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ ήταν μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει σήμερα τις συναντήσεις του με ηγετικά στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να ακούσει εκ νέου για το θέμα του Σάββα Ξηρού.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της οργάνωσης «Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Διακονίες» (IOCC) στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας για την προστασία των υπό διωγμό χριστιανικών κοινοτήτων και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ. Επίσης θα δει την έκθεση, με θέμα τη συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων στην Αντίσταση, υπό τον τίτλο «Συναγωνιστής», που διοργανώνεται, υπό την αιγίδα της πρεσβείας.

Αργότερα, ο Νίκος Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του από τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων A.H.I., AHEPA και την πρωτοβουλία Coordinated Effort for Hellenes.