21 Απρίλιος 2015, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 00:07

Νταβούτογλου: Η Τουρκία συμμερίζεται τα δεινά των απογόνων των Αρμενίων

  • Ο Νταβούτογλου ζήτησε «υπηκοότητα» για 26.500 εποίκους στο ψευδοκράτος
    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου

Λίγα 24ωρα πριν από τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η τουρκική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι «συμμερίζεται τα δεινά των παιδιών και των εγγονών» των Αρμενίων, σπεύδοντας μάλιστα να δώσει και συλληπητήρια.

Ωστόσο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού η Τουρκία και η γειτονική της Αρμενία πρέπει να «επουλώσουν τις πληγές αυτού του αιώνα και να αποκαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις». 

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «αναζητήσει τα αίτια και τους υπευθύνους» των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ την προτρέπει να απορρίψει τη «ρητορική του μίσους» έναντι στον τουρκικό λαό.

«Ανήθικη» η δήλωση του Πάπα

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ), Μεχμέτ Γκιορμέζ, χαρακτήριζε «ανήθικη» τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου ότι οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων που διαπράχθηκαν το 1915 αποτελούν γενοκτονία. Μάλιστα τόνισε ότι το Βατικανό θα πρέπει να κοιτάει τη δική του ιστορία προτού εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας.

«Το Βατικανό θα καταλήξει να είναι ο μεγαλύτερος ηττημένος εάν όλοι μας δώσουμε λογαριασμό για τα δεινά του παρελθόντος και τον πόνο που έχουμε προκαλέσει» επισήμανε ο Γκιορμέζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Άραγε η τρέχουσα κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αποτελεί πολύ μικρότερη εστία ανησυχίας για το Βατικανό σε σύγκριση με τα γεγονότα κατά τη διάρκεια των μαζικών εκτοπίσεων των Αρμενίων;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τον εμφύλιο στη Συρία και έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

«Θεωρώ τη δήλωση του πάπα ανήθικη και ότι δε μπορεί να συμφωνεί με τις θεμελιώδεις αξίες του χριστιανισμού» υπογράμμισε.

Ο Γκιορμέζ επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η αδύναμη οικονομία της Ευρώπης και οι δυσκολίες της να ενσωματώσει τους μετανάστες αποτελούν τους λόγους της αναζωπύρωσης της ισλαμοφοβίας στην ήπειρο.

«Η ισλαμοφοβία θα πρέπει να θεωρείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως ακριβώς τα περιστατικά αντισημιτισμού» τόνισε ο ίδιος.