26 Απρίλιος 2015, 19:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2015, 19:49

Έτοιμος να μαγέψει το κοινό της Θεσσαλονίκης ο Νίκος Ορδουλίδης!

  • Έτοιμος να μαγέψει το κοινό της Θεσσαλονίκης ο Νίκος Ορδουλίδης!

Την ευκαιρία να απολαύσει τον Νίκο Ορδουλίδη θα έχει το κοινό της Θεσσαλονίκης αύριο, Δευτέρα. Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα με τον μουσικολόγο, διδάκτορα του πανεπιστημίου του Λιντς, με θέμα «Το λαϊκό πιάνο: Ημερίδα (σεμινάριο – έκθεση φωτογραφίας – ρεσιτάλ)». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 18:30. Σκοπός του είναι να φέρει σπουδαστές μουσικής και μουσικόφιλους σε πρώτη επαφή με το αντικείμενο. Το ρεσιτάλ λαϊκού πιάνου θα ακολουθήσει στις 21:00. Θα περιλαμβάνει έργα από τα αστικά λαϊκά ιδιώματα, είτε στην πρωτότυπη μορφή τους είτε διασκευασμένα (παρουσίαση-σχολιασμός: Στάθης Παχίδης).

Η έκθεση φωτογραφίας λειτουργεί ήδη από τη Δευτέρα 20 Απριλίου και θα περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες από πιάνα και πιανίστες των αστικών λαϊκών ειδών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

Ο Νίκος Ορδουλίδης σπούδασε στο University of Leeds, στην Αγγλία (διδακτορικό στη Λαϊκή Μουσικολογία και μεταπτυχιακό στο Κλασικό Τραγούδι) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πτυχίο Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με ειδίκευση στη Βυζαντινή Μουσική).

Είναι ενεργός συνθέτης με πέντε δισκογραφικές δουλειές, και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: τα ελληνικά αστικά λαϊκά μουσικά είδη· δισκογραφική έρευνα· μουσική, μετανάστευση και πολιτισμική ένταξη και αφομοίωση· τα μουσικά «αλληλοδάνεια» μεταξύ πολιτισμών της Μεσογείου· και ερμηνευτικές τεχνικές του «λαϊκού πιάνου».

Το εγχείρημα του λαϊκού πιάνου είναι χτισμένο επάνω στους δύο θεμελιώδεις πυλώνες της τέχνης: την πράξη και τη θεωρία. Οι δύο φύσεις του, δηλαδή η καλλιτεχνική και η επιστημονική, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καθώς αποκαλύπτουν στοιχεία ιδιαιτέρως χρήσιμα για τον μουσικό πιανίστα καθώς και για τον επιστήμονα. Η έρευνα, είτε μουσική (πρακτική) είτε μουσικολογική (θεωρητική), μπορεί καταρχάς να αποδείξει τις απεριόριστες δυνατότητες του οργάνου.