20 Απρίλιος 2015, 18:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 21:08

Χέρι και στα διαθέσιμα των δήμων βάζει η κυβέρνηση

  • Χέρι και στα διαθέσιμα των δήμων βάζει η κυβέρνηση
    Φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καθίσταται «αναδρομικά» υποχρεωτική η μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Πρέπει να καταβάλει μισθούς ύψους 1,1 δισ. ευρώ, να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία με περίπου 850 εκατ. ευρώ, να καταβάλει τόκους 200 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 Μαΐου θα πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ακόμη και δήμων και περιφερειών) σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων.

Σημειώνεται πως με τις πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο περίπου 1%. Οι πράξεις repos επιτρέπουν στους φορείς να έχουν σχεδόν άμεσα διαθέσιμα τα κεφαλαία τους όταν τα χρειαστούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αττικό Μετρό που είχε επενδύσει σε repos περίπου 450 εκατ. ευρώ, και όταν χρειάσθηκε 150 εκατ. ευρώ τα έλαβε άμεσα πίσω.