20 Απρίλιος 2015, 16:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Απρίλιος 2015, 16:06

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν στη Λήμνο τα 100 χρόνια από τη «Μάχη της Καλλίπολης» (βίντεο)

  • Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν στη Λήμνο τα 100 χρόνια από τη «Μάχη της Καλλίπολης» (βίντεο)
    Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος και ο Αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, Αντιναύαρχος Τίμοθι Μπάρετ, επιθεωρούν το τιμητικό άγημα

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Λήμνο το τετραήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη «Μάχη της Καλλίπολης». Στο ακριτικό νησί, που έγινε το πέρασμα για την απόβαση χιλιάδων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (ANZACs) στη χερσόνησο της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, διαδραματίστηκαν συγκινητικές στιγμές με τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων.

Στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Μούδρου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε λαμπρή παρέλαση στον κεντρικό δρόμο του Μούδρου από τμήματα Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και της Αυστραλίας, μαθητών, προσκόπων, τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Λήμνου, τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Λήμνου, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο Αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας, Αντιναύαρχος Τίμοθι Μπάρετ, καθώς και πρεσβευτές και εκπρόσωποι της Αυστραλίας και άλλων χωρών.

Η 25η Απριλίου 1915 χαρακτηρίζεται αποφράδα ημέρα για τους Αυστραλούς. Περίπου 2.000 Αυστραλοί βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνο το πρωινό στις πολεμικές επιχειρήσεις που ουσιαστικά είχαν ξεκινήσει ένα 24ωρο νωρίτερα, όταν ενωμένες δυνάμεις Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών ξεκίνησαν από τη Λήμνο για να επιτεθούν στην Καλλίπολη και να πάρουν τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελίων από τους Τούρκους. Οι επιχειρήσεις που κράτησαν έως τον Ιανουάριο του 1916 στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία.

Εκδηλώσεις για την Καλλίπολη οργανώνουν και φέτος οι Τούρκοι, μόνο που για να... γιορτάσουν, επέλεξαν την 24η Απριλίου, ημέρα μνήμης της 100ής επετείου από την Αρμενική Γενοκτονία.