20 Απρίλιος 2015, 11:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Απρίλιος 2016, 16:24

Τραγωδία στη Μεσόγειο με εκατοντάδες μετανάστες – Πολλοί ήταν στο αμπάρι

  • Τραγωδία στη Μεσόγειο με εκατοντάδες μετανάστες – Πολλοί ήταν στο αμπάρι
    Σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής βρίσκεται δίπλα στο αναποδογυρισμένο αλιευτικό - φέρετρο για εκατοντάδες μετανάστες
  • Τραγωδία στη Μεσόγειο με εκατοντάδες μετανάστες – Πολλοί ήταν στο αμπάρι
    Στο θάλαμο επιχειρήσεων της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης

Σοκ στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η βύθιση του δουλεμπορικού αλιευτικού στη Μεσόγειο, κοντά στη Λαμπεντούζα, με τουλάχιστον 700-900 παράτυπους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους (γυναίκες και παιδιά) λέγεται ότι ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι! Πληροφορίες που μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA κάνουν λόγο για 200 γυναίκες και 50 παιδιά μεταξύ των θυμάτων, ενώ ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει αδιευκρίνιστος από 28-50 άτομα.

Σύμφωνα πάντως με τη μαρτυρία επιζώντος από το Μπαγκλαντές, οι δουλέμποροι κρατούσαν κλειδωμένους στο αμπάρι εκατοντάδες μετανάστες, με αποτέλεσμα αυτοί να χαθούν όταν το πλοίο βυθίστηκε.

Η εκδοχή αυτή που παρουσίασε ο επιζών από το Μπαγκλαντές εξηγεί και το γεγονός ότι τα πλοία που συμμετέχουν στις έρευνες έχουν περισυλλέξει μόλις 29 πτώματα.

Η ιταλική ακτοφυλακή σημειώνει πως το βάθος όπου έχει βυθιστεί το αλιευτικό είναι μεγάλο κι αυτό καθιστά δύσκολη την έρευνα για εγκλωβισμένους στο αμπάρι. «Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των επιβατών», δηλώνουν Ιταλοί αξιωματούχοι.

Έκτακτη σύνοδος για το Μεταναστευτικό
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, με επικεφαλής τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ζήτησαν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, προς το παρόν, σήμερα θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Θα συνεχίσω τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, την Επιτροπή και τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ για το πώς μπορεί να διευθετηθεί η κατάσταση» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπός του θα «αποφασίσει για την πιθανή διοργάνωση έκτακτης Συνόδου Κορυφής μετά τις διαβουλεύσεις αυτές».

Στη Γερμανία αρκετοί υπουργοί, μεταξύ τους ο αντικαγκελάριος υπουργός Οικονομίας σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησαν την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των «εγκληματιών» διακινητών. «Όλες οι αστυνομίες της Ευρώπης και οι αρμόδιες Αρχές για την επιτήρηση των συνόρων πρέπει να κινητοποιηθούν από κοινού εναντίον των εγκληματιών διακινητών που κάνουν μπίζνες με την ανθρώπινη αθλιότητα», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

Υπό το φως των νέων τραγικών εξελίξεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση.