19 Απρίλιος 2015, 20:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2015, 21:02

Ο Αρχιεπίσκοπος για τη ναυτική τραγωδία: Ντροπή για τον πολιτισμό!

  • Ο Αρχιεπίσκοπος για τη ναυτική τραγωδία: Ντροπή για τον πολιτισμό!
    Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αγανάκτηση και θλίψη για τη νέα ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο, και τους (άγνωστο πόσους) πνιγμένους πρόσφυγες, εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στην επιστολή του κάνει λόγο για «ντροπή του πολιτισμού» που επιτρέπει τέτοιες τραγωδίες. «Αρκετά! Η αγανάκτηση μας συμπυκνώνεται σε αυτή τη λέξη. Η ευθύνη για όσους επιτρέπουν να συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες, είτε προκαλώντας τις, είτε μη αντιμετωπίζοντάς τις, είναι τεράστιες», γράφει ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Η επιστολή ξεκινάει ως εξής: «Τριακόσια, τετρακόσια… επτακόσια. Δεν πρόκειται για δισεκατομμύρια που πρέπει να ανευρεθούν. Ούτε αριθμούς που αφορούν εθνικές οικονομίες ή όσα καθημερινά καθορίζουν οι “αγορές”. Μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές. Για ανθρώπους, πατεράδες, μανάδες, παιδιά, ακόμη και βρέφη που πνίγηκαν, μόλις πριν λίγες ώρες, στη θάλασσα της Μεσογείου».

Ο Αρχιεπίσκοπος βάλλει κατά των αρχηγών κρατών διερωτώμενος ποια έκτακτη Σύνοδος έγινε για τους χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν στις θάλασσες της Μεσογείου. «Οι δηλώσεις συμπάθειας, τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα, τα ρεπορτάζ των διεθνών Μ.Μ.Ε. δεν αρκούν, δεν σώζουν ζωές. Ήρθε ο καιρός να σηκώσουμε όλοι μας τα μανίκια, να βρούμε όλοι μαζί τη λύση που απαιτείται για να σταματήσουν αυτές οι τραγωδίες», λέει χαρακτηριστικά.

Ιερώνυμος: Σταματήστε τους δουλέμπορους που υπόσχονται ταξίδια χωρίς επιστροφή σε γονείς που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα βρέφη τους. Δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και «ισορροπίες» για βάρκες που πλημμυρίζουν από ανθρώπινες ψυχές.

Πιο κάτω στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες ψάχνουν το ένα δέκατο της φυσιολογικής και ήρεμης ζωής που ζουν οι Ευρωπαίοι. «Ενώνουμε τις προσευχές μας για την ανάπαυση των ψυχών αυτών των θυμάτων. Ας ενώσουμε, επιτέλους, και τις προσπάθειές μας για να είναι τα τελευταία θύματα που χάνονται σε αυτό το ταξίδι. Για ένα καλύτερο αύριο αυτών των ανθρώπων, ώστε στην αντίπερα όχθη να τους περιμένει η ελπίδα και να μην καραδοκεί ο θάνατος», καταλήγει.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.