17 Απρίλιος 2015, 19:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απρίλιος 2015, 18:58

Προστατεύει η ασπιρίνη από τα εμφράγματα;

  • Προστατεύει η ασπιρίνη από τα εμφράγματα;
    Φωτ.: Staffan Enbom (Flickr)

«Δίκοπο μαχαίρι», έτσι χαρακτηρίζει τη χρήση της ασπιρίνης ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ Χαράλαμπος Καρβούνης. Με αφορμή τη διάλεξη που θα δώσει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 15ου Συνεδρίου New Trends in Cardiology, ο καθηγητής μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξήγησε ότι από τη μία η ασπιρίνη μπορεί να προστατέψει από καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά από την άλλη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες.

«Πολύ συχνά άτομα μέσης ηλικίας, που δεν είναι ασθενείς, αρχίζουν να παίρνουν ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την ιατρική κοινότητα γιατί ξέρουμε ότι η θρόμβωση είναι ένας βασικός παράγοντας διαφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων», εξηγεί. Η ασπιρίνη θεωρείται το πιο διαδεδομένο και πιο απλό φάρμακο αποφυγής της θρόμβωσης.

Καρβούνης: Η ασπιρίνη, όπως όλα τα αντιθρομβωτικά, τα αντιπηκτικά φάρμακα, από τη μία βοηθά στην αποφυγή της θρόμβωσης και από την άλλη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης αιμορραγίας είναι, συνεπώς, ο βασικός λόγος που αποτρέπει τη γενικευμένη χρήση της ασπιρίνης σε μεγάλους πληθυσμούς. «Δεν πρέπει άκριτα να παίρνουν όλοι ασπιρίνη. Γιατί μπορεί να έχουν κάποιο όφελος, αλλά από την άλλη μεριά ελλοχεύει ο κίνδυνος της αιμορραγίας ο οποίος –καμιά φορά– μπορεί να είναι μεγάλος», λέει ο Χαράλαμπος Καρβούνης. Όπως εξηγεί, οι αιμορραγίες μπορεί να είναι από απλές, όπως μια αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα ή μια αιμορραγία των ούλων, αλλά ενδέχεται να προκύψει και κάποια μεγάλη αιμορραγία, όπως μια βαριά γαστρορραγία ή εγκεφαλική αιμορραγία.

Η ιατρική κοινότητα, μετά από πάρα πολλές σχετικές μελέτες, στρέφεται στη χορήγηση ασπιρίνης κυρίως σε άτομα με υψηλές πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση, οπότε και το όφελος είναι μεγάλο και ξεπερνάει τον κίνδυνο δυνητικής βλάβης σε αυτούς τους ασθενείς.

Στο ερώτημα ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη, ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΑΠΘ απαντά: «Κυρίως αυτοί που έχουν κάποιο ιστορικό αιμορραγίας. Δηλαδή, αυτοί που έχουν πάθει κάποια γαστρορραγία, κάποια υποθεραπεία με ασπιρίνη. Επίσης, άτομα που έχουν κάποιο ιστορικό ή κάποια κληρονομικότητα στην οικογένεια με συχνές αιμορραγίες».